В УПЦ МП прокоментували участь своїх ієрархів у Об’єднавчому соборі

 

Ті ієрархи УПЦ МП, які взяли участь в Об’єднавчому соборі, позбудуться своїх посад.

Про це повідомив очільник Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, архієпископ Климент (Вечеря), передає ВВС.

На питання, чи будуть ухвалені щодо них якісь санкції, він сказав, що “до нас вони більше не мають відношення”. “Якби вони були в УПЦ, то на них могли б поширюватися якісь дії”, — сказав архієпископ УПЦ МП Климент.

“Ми тільки констатуємо, що вони перейшли в розкол, і повідомимо помісні церкви, що в диптиху канонічних єпископів України вони більше не значаться”, — сказав архієпископ.

Він додав, що посади, яку ці ієрархи обіймали в УПЦ МП, стануть вакантними. “В цьому випадку, люди самі захотіли відлучити себе від своєї церкви. Нам залишається це тільки з сумом констатувати”, — сказав Климент.

До слова, на Об’єднавчий собор для обрання предстоятеля Української помісної церкви прибули тільки два митрополити від УПЦ Московського патріархату. Це митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) та митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький).

Президент Петро Порошенко раніше заявив, що держава захистить права священиків УПЦ МП і мирян, які добровільно вирішать приєднатися до Єдиної помісної української православної церкви.

“Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність із Російською православною церквою, називати її так само й будуть, для того щоб полегшити розуміння. Але в той же час я гарантую, що держава захистить, не треба їх лякати, захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, для того щоб разом з іншими православними творити Єдину помісну православну українську церкву”, — наголосив глава держави під час виступу у Верховній Раді.

Як повідомляла “Новинарня“, Об’єднавчий собор, що відбувся сьогодні, 15 грудня, у Софії Київській, обрав предстоятеля Української православної помісної церкви, ним став митрополит Епіфаній (Думенко).

Читайте також:
“Церковна безпека не менш важлива за військову”. Потужна стаття митрополита Епіфанія 2015 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна