Суд відмовився арештовувати екс-главу ДФС Продана, який накупив будинків у Туреччині й тікав за кордон

 

Солом’янський райсуд Києва обрав колишньому керівникові Державної фіскальної служби Мирославу Продану запобіжнийзахід у вигляді взяття на поруки.

При цьому Продану заборонили змінювати місце проживання і зобов’язали носити електронний браслет, повідомляє “Радіо Свобода“.

Таку ухвалу по півночі з 3-го на 4 грудня оголосила суддя Ірина Усатова, вийшовши з нарадчої кімнати.

Поручителями колишнього посадовця погодилися виступити дев’ять народних депутатів із Блоку Порошенка (Давид Макар’ян, Микола Паламарчук, Геннадій Ткачук, Микола Кучер, Максим Курячий, Вадим Денисенко та ін.), семеро з яких прийшли до зали засідань.

Представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури запропонували судові взяти Мирослава Продана під варту на 60 діб, а альтернативою цьому обрати заставу в розмірі 89 мільйонів гривень.
Саме на таку суму придбав майно колишній керівник Державної фіскальної служби, про що у суді розрахунки прокурор САП Сергій Козачина. За його словами, Продан купував нерухомість та інші активи в Україні і Туреччині, зокрема, на підставних осіб. Офіційні доходи його родини за цей період та задекларовані заощадження – близько 7 мільйонів гривень, але витрати перевищили ці суми більш ніж удесятеро.

На думку прокурорів, після викриття Продан навмисно втік за кордон, де ліг на обстеження до німецької клініки, щоб уникнути викликів на допити.

Зі свого боку, Мирослав Продан доводив, що повернувся з ЄС до України 26 листопада, тому що не має наміру тікати від суду і слідства.

За його словами, він не хоче полишати вагітну дружину і маленьку дитину та готовий відстоювати свою невинуватість у суді.

Водночас адвокати Продана звинуватили прокурорів у незаконному отриманні доказів, у порушенні вимог закону під час виклику на допит та у плутанині, яку адвокати побачили в зібраних САП доказах.

За словами адвоката Лариси Криворучко, прокурор Козачина намагався вручити виклик на допит через СМС, інтернет-месенджери, за місцем колишньої роботи, а також родичам підзахисного, а також особисто Проданові, але менш ніж за три дні до допиту – що, на думку, адвокатів, суперечить законові.

Як інформувала “Новинарня“, 16 липня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ розкрила “стійке ієрархічне об’єднання” в лавах ДФС і оголосила про підозру начальнику Вінницької ДФС Осмоловському.
Він також додав, що прокуратура розслідує порушення, вчинені Мирославом Проданом на посаді в.о. очільника ДФС.
5 вересня Кабінет Міністрів звільнив в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана (який вважається людиною прем’єра Володимира Гройсмана) за його власною заявою.

САП підозрює Продана у незаконному збагаченні – набутті 89 мільйонів гривень під час роботи на посадах в.о. заступника та в.о. голови Державної фіскальної служби з липня 2016 року по червень 2018 року.
Повідомляється, що за ці кошти Продан придбав дві квартири у Києві за 6,7 млн. грн., два будинки в Туреччині за 78 мільйонів і три авто представницького класу за 3,4 мільйона гривень, але оформив їх на близьку особу. ЗМІ оприлюднили листування Продана щодо купівлі нерухомості за “корупційні” кошти.

Також слідство перевіряє причетність екс-очільника ДФС до придбання інших об’єктів нерухомості в Києві та люксових автомобілів.

У САП нагадали, що ч.3 ст.368-2 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Читайте також:
Злам месенджера й розкішна турецька нерухомість:
ЗМІ розповіли, чому Продан втік із країни

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна