Опори Кримського мосту почали “ходити ходором”, – МінТОТ. ФОТО

 

Опори незаконно побудованого Росією Керченського моста нестабільні і “грають” по вертикалі.
Зокрема, зафіксовано декілька критичних ділянок Кримського мосту, де космічна зйомка фіксує процеси зміщення, повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України.

“У районі штучного насипу з боку Кримського півострова відмічаються об’єкти з вертикальними зміщеннями зі швидкістю від 89 міліметрів (просідання) до 52 міліметрів на рік (підняття) (графік у синій рамці)”, – йдеться в повідомленні МінТОТ.

“У центральній частині мосту відмічається підняття арки залізничного сполучення зі швидкістю до 30 міліметрів на рік. Однак арка автомобільного сполучення просідає зі швидкістю до 32 міліметрів на рік (графік у червоній рамці)”, – додали в прес-службі МінТОТ.

Крім того, зазначили у міністерстві, на території окупованого РФ острова Коса Тузла спостерігаються дві небезпечні ділянки: перша – частина коси просідає зі швидкістю від 10 до 90 міліметрів на рік (графік у синій рамці).

“Друга – об’єкти поруч з ділянкою мосту просідають зі швидкістю до 83 міліметрів на рік (графік у червоній рамці)”, – йдеться у повідомленні.

За оцінками фахівців, виявлені вертикальні зміщення арок Керченського мосту свідчать про нестабільність морського дна у місцях встановлення опор та мають негативний вплив на акваторію Чорного моря, можуть нести загрози життю і здоров’ю людей.

“Складні погодні умови особливо у зимовий період у сейсмічно нестабільному районі можуть посилити дестабілізуючі фактори впливу на стійкість Керченського мосту”, – наголосили експерти.

Читайте також:
Журналісти показали, як охороняють Кримський міст. ВІДЕО

Керченський міст нам ще знадобиться: Порошенко у промові “потролив” Росію

Як інформувала “Новинарня“, спорудження Керченського мосту в окупований Крим Росія почала в 2014 році.  Транспортний перехід поєднав анексований український півострів із Краснодарським краєм.

Будівництво тривало по всій довжині 19-кілометрового переходу, який проходить через острів Коса Тузла. Близько 7 тисяч паль, відповідно до заяв будівельників, забили на глибину від 16 до 90 метрів.

Згідно з першими анонсами, рух автомобілів по чотирьох смугах мосту мав початися в грудні 2018 року, залізничного транспорту – у 2019 році.

Загальна вартість всіх робіт зі спорудження мосту та відповідної інфраструктури була оголошена в розмірі 228 млрд. руб., генпідрядник — ТОВ “Стройгазмонтаж” російського олігарха Аркадія Ротенберга, близького до президента Путіна.
Вартість зростала, дедлайн – відтерміновувався, будівництво  призупинялося.

Загальна вартість проекту мосту в Крим перевищила 300 млрд. рублів (близько 5 млрд. доларів), що в тричі дорожче будівництва найдовшого мосту в світі (міст довжиною 164,8 км між Шанхаєм і Нанкіном обійшовся в 1,46 млрд. доларів).

Будівництво у вибраному місці ускладнюється тектонічним розломом, що йде дном Керченської протоки, великою товщиною відкладень мулу, льодоставом та великою кількістю грязьових вулканів.
Українські фахівці неодноразово заявляли про неможливість спорудження стійкого мосту в таких умовах.

У жовтні 2017 року будівництво Керченського мосту пройшло свій пік – було зведено автомобільну арку.

Зрештою міст за підсумками онлайн-голосування в РФ назвали Кримським.

Напередодні запуску повідомлялося, що Керченський міст дав тріщину ще до відкриття.

Церемонія відкриття незаконно збудованого транспортного переходу для автомобілів відбулася 15 травня 2018 року за участі президента Путіна. (Доти сполучення Криму з РФ здійснювалося поромами по морю та літаками).

При цьому надалі триває спорудження залізничної частини мосту.

Читайте також:
Автобус із будівельниками упав у Керченську протоку: число жертв зросло до 18. ВІДЕО

У Криму шторм прибив до берега труби з Керченського мосту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна