В Україні стартував конкурс кандидатів у Вищий антикорупційний суд

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) почала тестування кандидатів у судді у понеділок, 12 листопада. 181 претендент на посаду судді Вищого антикоруційного суду та 89 кандидатів до Апеляційної палати антикорупційного суду складають анонімний письмовий іспит, на який відведено 150 хвилин.

Очікують, що 14 листопада відбудеться наступний етап — вирішення практичного завдання, передає Deutsche Welle.

Однак громадські організації, щомають на меті боротьбу з корупцією в Україні, заявляють про наявність лазівок у правилах відбору суддів до Вищого антикорупційного суду України. Transparency International Ukraine, Центр протидії корупції, фундація Dejure та “Автомайдан” закликають негайно ухвалити правила, які забезпечать прозорість конкурсу до антикорупційного суду. Про це йдеться у заяві, повторно опублікованій на сторінці Facebook “ТІ Україна”.

Автори заяви наголошують, що зараз час відбір відбувається за процедурою, яка раніше дозволила суддям з негативним висновком Громадської ради доброчесності потрапити до Верховного суду.

Теж фахівці звертають увагу й на брак визначеності в майбутній роботі Громадської ради міжнародних експертів при створенні Вищого антикорупційного суду.

На думку антикорупціонерів, ВККС не дотрималась термінів при призначенні членів цієї ради, затягнувши його на півтора місяці, і таким чином позбавила експертів часу для вивчення майбутніх кандидатів на посади суддів у Вищий антикорупційний суд.

Щоб усунути ризики, антикорупційні організації закликають ВККС створити належні умови для міжнародних експертів і надати їм доступ до досьє кандидатів та виконаних ними практичних завдань, а також до державних реєстрів.

Також антикорупціонери просять ВККС змінити методологію оцінки кандидатів під час конкурсу і відмовитись від правил оцінювання, які дозволяють виставляти бали суб’єктивно. Головна вимога — зробити перебіг конкурсу прозорим та оприлюднювати оцінки кандидатам з обгрунтуванням оцінки за професійність, доброчесність та професійну етику.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно посольство США в Україні наголосило на важливі ролі Громадської ради доброчесності у кваліфікаційному оцінюванні суддів та закликало до поновлення співпраці ГРД з ВККС.

Читайте також:
ВККС пропустила до конкурсу у Верховний Суд 80% кандидатів, яких забракувала рада доброчесності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна