Посольство США закликало ГРД і ВККС до відновлення спільної атестації суддів

 

Посольство США в Україні наголосило на важливі ролі Громадської ради доброчесності у кваліфікаційному оцінюванні суддів та закликало до поновлення співпраці ГРД з ВККС.

“Громадська рада доброчесності відіграє вирішальну, передбачену законом роль у процесі відбору суддів. Спільна робота Вищої кваліфікаційної комісії суддів та ГРД є обов’язковою умовою успішної судової реформи”, – йдеться в заяві американської амбасади у “Твіттері” у середу, 28 березня.

Як повідомила “Новинарня“, 25 березня Громадська рада доброчесності заявила, що припиняє участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів на підставі того, що Вища кваліфікаційна комісія суддів “витиснула” її з процесу переатестації і “влаштовує суддям псевдоперевірку”.
У відповідь у ВККС заявили, що не відмовляються від співпраці з ГРД, але можуть оцінювати суддів надалі й без Громради.
Відтак 27 березня Вища кваліфікаційна комісія продовжила проводити співбесіди з суддями без участі ГРД.

У Громраді заявили, що відновлення оцінювання суддів має сенс лише за умови:
– запровадження реалістичного графіку оцінювання суддів;
– прозорості процедур оцінювання, за яких суспільству буде відомо про те, як голосував які бали і за що виставляв кожному з суддів кожен член ВККС;
– скасування положень, які дозволяють ігнорувати висновки Громадської ради доброчесності та закривати очі на попередні рішення суддів Майдану і інші неправосудні рішення;
– усунення від процесу оцінювання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, доброчесність яких викликає сумнів;
– надання представникам громадськості реальних повноважень з оцінки доброчесності суддів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна