Невдача судової реформи: Громрада доброчесності виходить з процесу оцінювання суддів

 

Громадська рада доброчесності вирішила припинити участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів.

Як повідомляє сайт ГРД, це рішення буде оголошене на брифінгу в понеділок, 26 березня, об 11:00.

“На суддівському конвеєрі Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) України влаштовує суддям псевдоперевірку їхнього професійного рівня та доброчесності. Аби громадськість не перешкоджала такій діяльності, Комісія своїми змінами до Регламенту оцінювання суддів технічно «витиснула» ГРД з одного з головних етапів судової реформи – переатестації суддів”, – заявили в Раді доброчесності.

Тож ГРД вирішила “припинити свою участь у квазіпроцесі очищення суддівського корпусу”.

Однією з причин названо те, що менш ніж за рік Вища кваліфікаційна комісія суддів України хоче переатестувати понад 5000 суддів.

“23 березня одна з колегій ВККС за півтори години встигла провести співбесіди із 9 суддями. Це лише підтверджує, що кваліфікаційне оцінювання – конвеєр, єдина мета якого – зберегти суддям посади та відзвітувати про “успішне завершення” реформи. Як наслідок, вже в “реформованих” судах опиняться і судді Майдану, і судді, які часто відвідують окуповані території, що загрожує національній безпеці країни, і судді, статки яких не відповідають задекларованим доходам, і судді, які причетні до ухвалення  свавільних рішень, які стали предметом розгляду ЄСПЛ”, – сказано в повідомленні ГРД.

“Аби влада, розхвалюючи досягнення судової реформи, перед українцями та міжнародними організаціями вкотре не використала громадськість, Громадська рада доброчесності вирішила припинити свою участь у квазіпроцесі очищення суддівського корпусу. Члени ГРД сподіваються на підтримку в очах суспільства і зроблять усе, аби процес оцінювання суддів відбувся прозоро та ефективно”, – заявляє ГРД.

Зазначається, що участь у брифінгу в понеділок візьмуть всі члени Громадської ради доброчесності.

“ГРД припиняє участь у фейковому оцінюванні суддів. Ми не будемо легалізувати фейкову судову реформу”, – заявив також у “Фейсбці” член ради, адвокат Автомайдану Роман Маселко.

За його словами, 23 березня “деякі співбесіди з суддями тривали 3-6 хвилин – як наслідок, не відсіяно жодного судді, всі продовжать вершити правосуддя і отримувати від 35 до 100 тис. грн. зарплати”.

Нагадаємо, ГРД є органом, який має сприяти Вищій кваліфікаційній комісії суддів України в оцінюванні відповідності суддів чи кандидатів на посади суддів вимогам професійної етики та доброчесності. Її висновок щодо невідповідності суддів та кандидатів на посади суддів таким вимогам включено до суддівського досьє, однак ця оцінка є лише дорадчою.
Громадська рада доброчесності складається з 20 членів, які обираються строком на два роки.

Як повідомляла “Новинарня“, зі схожою мотивацією у червні 2016 року громадські активісти вийшли з процесу атестації нової поліції.

Читайте новину за листопад 2016:
Обрана Громадська рада доброчесності для перевірки суддів.
Серед членів ГРД – двоє АТОвців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна