Громадські активісти на знак протесту вийшли з процесу атестації Нацполіції

 

Представники низки громадських організацій заявили про свій вихід із комісій, які проводять атестування співробітників поліції.
На брифінгу “Крах процесу атестації поліції. Хто винен та причини виникнення” сьогодні, 6 червня, вони пояснили своє рішення тим, що не хочуть бути “ширмою” для процесу, який повністю взяли під контроль представники “старої міліції”.

“Коли на початку проведення реформи в атестаційні комісії було вирішено залучити представників громадськості, ми активно долучилися. Але з огляду на те, що відбувається сьогодні, вирішили вийти з процесу і зняти з себе відповідальність. Не хочемо виступати ширмою процесу, який перетворюється на показуху“, – зазначив представник організації Комбат.уа Павло Кащук.

Окрім Комбат.уа, з атестаційних комісій вийшли також представники ВГО “Автомайдан” та ГО “Народний тил”. Іще раніше від подальшої участі в атестаційних комісіях з тих самих причин відмовилися деякі журналісти.

За словами активістів, іще від початку атестаційного процесу, який відбувається на основі Інструкції про порядок проведення атестування поліцейських від 18 листопада 2015 року, члени комісій від громадськості виявили в ньому певні вади.

“Нормативні документи, на основі яких відбувається атестування, розробляв той самий юридичний департамент, який був іще з часів [міністра внутрішніх справ часів Януковича] Віталія Захарченка. Ми неодноразово мали зауваження й доповнення до цих нормативно-правових документів, постійно повідомляли про це представникам рекрутингового центру та Нацполіції. Але нас запевняли, що з «нормативкою» все буде добре”, – розповів “автомайданівець” Олег Пушак.

“Коли хлинув град судових позовів, нам казали: «ми працюємо над цим, давайте розробимо правки». Тепер основний месидж представників МВС – це те, що погані суди виносять погані рішення. Але ці нормативні недоліки можна було просто змінити шляхом додавання певних правок до інструкції, щоб прибрати ті лазівки, через які поліцейські в судах поновлюються на роботі й нівелюють працю комісій”, – вважає Пушак.

Читайте також:
Казус Мамки. Не атестований у нову поліцію замначальника ГСУ поновився через суд

Мамчин син. Суд “валить” реформу поліції, поновлюючи ще одного одіозного “мента”

Серед таких недоліків колишні члени комісій називають, зокрема, відсутність аудіо- та відеофіксації співбесід. Через те, що таких записів не велося, звільнені з поліції особи тепер у судах розповідають, скажімо, про те, як їх принижували й ображали, а довести протилежне атестаційна комісія не має можливості.

Після проведення атестації співробітників поліції в Києві, Київській області та Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській і Одеській областях, атестування на певний час було припинено.

Після цього процес атестування був видозмінений і вже за новою процедурою відбувся серед керівного складу працівників поліції в Черкасах, Житомирі, Вінниці, Херсоні та Чернігові.
Проте замість того, щоб використати цю перерву для усунення вад, керівництво правоохоронних органів пішло іншим шляхом.

“Після того як атестація поновилася, процес повністю взяли під контроль представники МВС та старої влади. Тепер представники МВС самі обирають «громадськість», яка їх атестуватиме, а радники міністра є головами комісій”, – каже учасник Автомайдану Євген Голубенко.

“Показово й те, хто саме з радників Авакова залучений до цього процесу. Так зараз активним відбором представників громадських організацій у комісії в різних областях займається колишній народний депутат Михайло Апостол, який фігурує в «чорній бухгалтерії» Партії Регіонів. Такі люди мають давати покази в НАБУ, а не реформою займатися!” – обурюється Олег Пушак.

Колишні учасники атестаційних комісій від громадськості наголошують, що тепер уже точно можна говорити про реванш старої системи.

“Після Одеси й Миколаєва атестація свідчить про те, що реформа по суті не відбувається. Відсоток звільнених [за її результатами з поліції старих кадрів] і раніше був малим, а зараз – узагалі критичний. В одній з областей із керівного складу було звільнено одну особу”, – наголосив Роман Сініцин (“Народний тил”).

Він також зазначив, що відсоток звільнених із поліції після атестування набагато нижчий, ніж про це раніше заявляли керівники Нацполіції та МВС (нагадаємо, глава НПУ Хатія Деканоїдзе казала, що в Києві переатестацію не пройшли 80% керівного складу, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обіцяв звільнення 37,47% екс-міліціонерів у столиці й області).

За даними “атестувальників” від громадськості, насправді атестаційні комісії першої інстанції звільнили не більше 25% поліцейських. А потім звільнені мали право оскаржувати це рішення в апеляційних комісіях, до яких зверталися, вже врахувавши свої помилки під час першого етапу атестування.

У результаті апеляції в органах поновилося близько половини “забракованих” комісіями першої інстанції. А ті, кому це не вдалося, тепер поновлюються вже через суди.

Читайте також:
Звільнення з поліції оскаржило вже більше тисячі “старих ментів”.
Повна статистика позовів і судових рішень




Обурює активістів і той факт, що Нацполіція так і не оприлюднила чітких списків співробітників, які проходили атестацію, та відповідно, її результатів.

“Ми закликали Хатію Деканоїдзе відкрити ці списки для громадськості, але цього так і не було зроблено”, – наголошує Павло Кащук.

У підсумку, з урахуванням судових рішень на користь представників “старої міліції”, відсоток звільнених із поліції виходить украй малим, кажуть “атестаційники”.
І навіть якщо ті люди, які прийдуть на їхнє місце, справді працюватимуть чесно й відповідно до критеріїв “нової поліції”, через якийсь час їх просто “з’їсть” стара система, представники якої залишаються в органах абсолютною більшістю.

На думку представників громадськості, єдиний вихід із цієї ситуації – проведення повторного атестування, з виправленням усіх недоліків і недопущенням до процесу представників старої системи.

“За нинішніх обставин ми відкидаємо можливість повернення в атестаційні комісії. Але готові долучитися всіма своїми силами, щоб розробити прозорий механізм атестації в майбутньому”, – підсумувала представниця ВГО “Автомайдан” Катерина Бутко.

Водночас Роман Сініцин після брифінгу в коментарі каналу “112 Україна” сказав, що вони можуть повернутися в атестаційні комісії, якщо буде суттєво скориговано нормативну базу атестації.

Як писала Новинарня“, Нагадаємо, раніше голова Національної поліцїі України Хатія Деканоїдзе заявляла, що позитивні рішення судів у справах за позовами екс-працівників МВС, які не пройшли переатестацію й вимагають поновити їх на посадах, можуть звести нанівець реформу поліції.

Читайте також:
Київський суд розглядає позов, що може скасувати реформу поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна