Стерненко викрив замовника нападу на нього, якого покриває поліція

 

Одеський громадський активіст Сергій Стерненко провів власне розслідування третього замаху на нього та визначив, що напад, імовірно, організував “тітушковод середньої ланки” Олександр Подобєдов – кримінальник під контролем поліції.

Про це він написав у колонці на сайті “Інсайдер“.

Опозиційний до місцевої влади голова ГО “Небайдужі” з’ясував, що Олександр Подобєдов 1991 р.н., який проживає в Чорноморську Одеської області, збирав молодиків для участі у замовних силових захопленнях.

“Робота Саші, судячи з даних у ЗМІ, полягає в тому, що він знаходить та постачає тітушок, котрі за гроші беруться за брудну роботу. Окрім відповідних публікацій в медіа, про це також говорять мої джерела в його оточенні”, – пише Сергій, який порівнює роботу Подобєдова на поліцію з роботою “тітушковода” Юрія Крисіна в Києві.

За даними Стерненка, у ймовірного організатора замаху кілька елітних автомобілів – чорний і сірий BMW X5, а за даними поліції, він може також пересуватися також на Land Rover і Porsche Cayenne.

Активіст повідомив, що місце перебування Подобєдова офіційно намагалися встановити правоохоронці, оскільки під час переоформлення автомобіля його викрили на зміні ідентифікаційних номерів кузова.

Пославшись на джерела в поліції Одеської області, Сергій Стерненко написав, що після низки проблем із законом Подобєдов став співпрацювати з МВС і братися до виконання завдань від окремих співробітників Головного управління Нацполіції в регіоні.

За словами активіста, Подобєдов особисто привозив під його будинок Івана Кузнєцова, який загинув під час нападу, коли Стерненко застосував ножа для самооборони.

“24 травня за декілька годин до замаху Подобєдов привіз на автомобілі Audi світлого кольору першого виконавця злочину Івана Кузнєцова, мешканця Чорноморська. Подобєдов зустрівся зі своїм кумом Віталієм Посувайлом. Посувайло, у свою чергу, привіз для інструктажу іншого співвиконавця – Олександра Ісайкула”, – пише активіст.

Зв’язок Посувайла з Ісайкулом підтверджують і дані з Єдиного державного реєстру, згідно з яким вони є співзасновниками громадської організації “НСБ” (“Ні свавіллю і беззконню”).

Після інструктажу виконавців привезли до будинку Стерненка.

“У момент, коли я з Наталею [Усатенко] наближався до свого під’їзду, Подобєдов блимнув фарами – дав сигнал, і Кузнєцов та Ісайкул побігли мені назустріч, після чого вчинили замах”, – повідомив екс-голова одеського осередку “Правого сектору”.

За даними Стерненка, після замаху Подобєдов зустрічався з удовою загиблого Кузнєцова і своїми знайомими з одеської поліції, а згодом його викликали на допит у справі про напад на активіста, але статусу підозрюваного не надали.

“На моє питання про те, яким чином Подобєдов міг отримувати інформацію про мої переміщення, співбесідник відповів, що для цього використовували зовнішнє спостереження та якесь спеціальне обладнання.

Можливо, мова йшла про GPS-трекери, котрі у липні були виявлені на моєму автомобілі. Маркування “Вироблено в Україні” та інвентарні номери на пристроях можуть вказувати на те, що їх збирали спеціально для правоохоронних структур. Найімовірніше, для Нацполіції”, – пише Стерненко.

За словами Сергія, він днями викрив Подобєдова на стеженні за ним.

Олександр Подобєдов.
Фото Сергія Стерненка

“…27 жовтня я відвідував один з одеських кінотеатрів, і при виході з зали перегляду помітив, що за мною стежить якийсь чоловік. Я пішов йому назустріч, але він різко прискорив крок і попрямував до вбиральні. Коли ж він з неї вийшов, я впізнав в чоловікові того самого Олександра Подобєдова.
Сказати, що я був шокований — не сказати нічого. Спектр емоцій, що виникають в момент зустрічі із людиною, котра причетна до спроби позбавити тебе життя, просто неможливо передати словами”, – зауважив активіст.

“Після декількох спроб мене вбити я знаходжу лише одне пояснення, чому Подобєдов слідкував за мною — готується нова спроба вбивства. При чому тими ж людьми, що діяли і раніше.
Тими людьми, про котрих знає слідство, але котрі чомусь уникають покарання”, – заявив Стерненко.

“Відсутність підозр з боку МВС для Подобєдова, Посувайла та Ісайкула може бути пов’язана із тим, що вказані особи співпрацюють із правоохоронцями по “чорним” замовленням, а їх арешт означав би викриття і інших співучасників в поліцейській формі (хоча, це лише припущення, бо ж ми живемо в правовій державі. Хіба у нас можливо таке, щоб поліція співпрацювала з бандитами?)” – пише Стерненко.

Як інформувала “Новинарня“, на колишнього лідера “Правого сектору” Одещини Сергія Стерненка востаннє напали пізно ввечері 24 травня, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один з яких невдовзі помер.

Перед тим з початку 2018 року на Стерненка нападали ще двічі. 7 лютого його побили биткою – тоді активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов.
1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Нападником виявився 39-річний Абзал Баймукашев, який раніше вже відсидів чотири з половиною роки за розбійний напад і незаконне зберігання зброї.
В обох випадках на Стерненка також чатували біля його будинку.

Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.

Читайте також:
Стерненко про напад на нього: Я обрав єдиний прийнятний варіант – не помирати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна