Наруга над могилою Бандери підштовхує до створення в Києві Національного пантеону, – УІНП

 

Акт наруги над могилою лідера ОУН (б) Степана Бандери, який стався на цвинтарі в Мюнхені 15 жовтня, мусить підштовхнути створення в Україні Українського національного пантеону.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні прес-служби Українського інституту нацпам’яті від 16 жовтня.

“Цей випадок не лише закликає нас до реакції на рівні Міністерства закордонних справ України, а й водночас знову порушує надзвичайно важливе питання – створення Українського національного пантеону”, – зазначив співробітник УІНП Павло Подобєд.

“Посилення заходів безпеки, яких можна б було вжити на кладовищі Вальдфрідгоф, щодо охорони могили Степана Бандери, – це лише часткове вирішення проблеми. Чи навіть більше – відтермінування нового акту вандалізму, які щоразу заохочуються Москвою і її прихильниками”, – додав він.

В УІПН переконані, що системним вирішенням проблеми опіки над похованнями видатних українців було б перенесення їх праху в середмістя Києва – до Меморіалу українських героїв – Українського національного пантеону. Але створення якого наразі затримується через брак політичної волі, констатують в Інституті.

“Національний пантеон — це місце, де будуть справжні та символічні поховання найвизначніших діячів української історії. Це дуже важливо для нас усіх — адже тільки там, де пам’ятають загиблих, є ті, хто захищає живих”, – заявив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

В УІНП зазначають, що пантеон мусив би постати як нове місце пам’яті, до якого приходили б не лише перші особи держави, у визначні державні свята, а й представники іноземних делегацій що відвідують Україну, які б схиляли свої голови перед тими, хто боровся за незалежність України.

“Тут можна було б урочисто перепоховати Симона Петлюру, Павла Скоропадського, Степана Бандеру і цілу низку інших визначних українців, які наразі поховані за межами України”,

– зазначили в УІНП.

Як повідомляють в Інституті, у всьому світі такі пантеони є національною гордістю держави; вони формують у свідомості людей патріотизм та повагу до минулого та сучасного країни.

В УІНП нагадали, що ще в січні 2015 року Верховна Рада ухвалила постанову “Про увіковічення пам’яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України”.
Документом передбачено “створення у центральній частині столиці України місті-герої Києві Українського національного пантеону (Меморіального комплексу)”.
У серпні 2015-го президент Петро Порошенко видав відповідний указ.

Щоб вирішити питання створення Національного пантеону, необхідно якнайшвидше скликати перше засідання відповідного організаційного комітету й почати роботу над пошуком ймовірного місця його розташування, затвердити план заходів щодо створення і функціонування Пантеону.

“На мою думку, місцем міг би стати Хрещатий парк, де зараз знаходиться так звана Арка Дружби народів. Це чудове місце з точки зору географічного розташування і краєвиду в місті Києві”, – пропонує Павло Подобєд.

Як інформувала “Новинарня“, 15 жовтня 2018 року, у 59-ту річницю вбивства лідера ОУН (б) Степана Бандери агентом КГБ у Мюнхені прокремлівський пропагандист Грем Філліпс вчинив наругу на могилі українського провідника: зірвав та розтоптав прапори і квіті з могили, почепив там наклепницький плакат.

Нагадаємо, в січні 2017 року в Празі через борги ексгумували прах видатного українського поета Олександра Олеся.

Читайте також:
Доля останків Олександра Олеся може спіткати тисячі могил
відомих українців за кордоном, – УІНП

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна