У Празі через борги ексгумували останки Олександра Олеся. В’ятрович: “Поета слід перепоховати в Україні”

 

Останки видатного українського письменника першої половини ХХ ст. Олександра Олеся, який похований у Празі (Чехія), примусово ексгумовані через несплачену ренту за місце на цвинтарі.
Про це у вівторок, 3 січня, повідомляє “Новинарня” з посиланням на DT.ua.

У могилі Олеся вже поховано іншу людину.

Як відомо, Олександр Олесь (Кандиба) помер на еміграції, в Празі, 1944 року й похований на Ольшанському кладовищі.

За чеськими законами, після поховання належить платити ренту за місце на кладовищі, у даному випадку – в розмірі 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тис. грн.).

За словами представників місцевої української громади, донедавна за могилу Олеся за власною ініціативою платив громадянин Чехії, виходець з України Володимир Михайлишин.
Однак днями пан Володимир помер, а його син – громадянин Швейцарії – вирішив поховати батька в могилі Олеся.
При цьому Михайлишин-молодший прийняв рішення видалити тіло поета з оплаченої батьком могили.

Так наразі виглядає могила Олександра Олеся та його дружини Віри в Празі. Фото DT.ua

Так наразі виглядає могила Олександра Олеся та його дружини Віри в Празі. Фото DT.ua

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець зазначив у коментарі DT.ua, що відповідні державні установи були проінформовані про проблему і намагаються розв’язати її.

ОНОВЛЕНО. Міністерство закордонних справ України терміново втрутиться у ситуацію щодо поховання Олександра Олеся. Як повідомляє речник президента Святослав Цеголко в соцмережі, на цьому наполіг Петро Порошенко.

Також МЗС має зв’язатися з родичами письменника в Канаді для з’ясування можливості перепоховання його в Україні.

У свою чергу в МЗС повідомили, що у вівторок, 3 січня, на місці, де була могила Олександра Олеся, захоронений Володимир Михайлишин.

“За втручання посольства України останки Олександра Олеся та дружини були переміщені до депозитарію кладовища до моменту рішення родичів Олександра Олеся, які проживають в Канаді, щодо місця остаточного захоронення останків”, – йдеться в повідомленні МЗС.

Голова Українського інститут національної пам’яті Володимир В’ятрович, коментуючи подію, зазначив: “Олександр Олесь має бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього – алея почесних поховань на Лук’янівському кладовищі”.

“Але вирішення цієї конкретної проблеми не вирішує проблему загалом. По цілому світі розкидані могили визначних українців. Частина з них залишиться на місці і потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад та Української держави. Частину слід буде перепоховати в Україні через неможливість опікуватися на місці теперішнього поховання.
А щодо найвизначніших українців наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у Національному пантеоні“, – написав В’ятрович у “Фейсбуці”.

Читайте також:
Доля останків Олександра Олеся може спіткати тисячі могил
відомих українців за кордоном, – УІНП

oleksandr-olesОлександр Кандиба (нар. 23 листопада (5 грудня) 1878, Білопілля Лебединського повіту (нині Сумська область) — пом. 22 липня 1944, Прага, Чехія (на той час – протекторат Богемії та Моравії)) — визначний український письменник, поет, драматург, представник символізму.
Автор збірок «З журбою радість обнялась» (1907), «Будь мечем моїм!..» (1909) та ін.

Публікувався під псевдонімом Олександр Олесь.

Батько поета та політичного діяча-націоналіста Олега Ольжича.

Батько помер невдовзі після того, як одержав повідомлення про загибель сина-націоналіста в концтаборі Заксенгаузен.

Читайте також:
В’ятрович виступив проти військових почестей під час перепоховання
бандита Котовського з мавзолею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна