Замах на активіста “С14” Мазура: в кімнату кинули гранату РГД-5, батько в реанімації

оновлено

У ніч на 10 жовтня в Борисполі під Києвом невідомі кинули бойову гранату у квартиру координатора націоналістичної організації “С14” Сергія Мазура.
Як передає “Новинарня“, про це в соцмережах першими повідомили соратники Сергія. Близько третьої години факт замаху підтвердив сам Мазур.

Зловмисники піднялися до вікна квартири на другому поверсі по драбині.

“Замість батька мав бути я, але був не вдома. Ситуація сталась у моїй кімнаті. Вибухова хвиля вибила все. Осколки розлетілись на десятки метрів”, – написав Сергій Мазур у “Фейсбуці”.

Вибухом вибило двері. Сергієвого батька посікло осколками, 61-річного госпіталізували до реанімації.

“Батько втратив багато крові. Дрібних осколків на півтіла. Але стан вже краще”, – розповів Мазур.

Фото з ФБ Сергія Мазура Євгена Карася і Данила Яковлєва:

замах Сергій Мазур _ батько в лікарні замах Сергій Мазур _10 замах Сергій Мазур замах Сергій Мазур _1 замах Сергій Мазур _2 замах Сергій Мазур _3 замах Сергій Мазур _5 замах Сергій Мазур _6 замах Сергій Мазур _8 замах Сергій Мазур _9
<
>

У помешканні Мазурів працює слідчо-оперативна група.

Згодом Сергій уточнив деталі нападу: “Кидали гранату РГД-5. Для цього попередньо заготували драбину і закинули у вікно.
[…Батькові] пощастило, що граната заплуталась у занавісках і впала вниз [під стіл]. Основний удар прийняла батарея та стіл”.

“…Батько досі в реанімації, але лікарі кажуть, що стан нормалізувався і вже немає загрози для життю.
На його місці мав бути я, так як це моя кімната, і мене старанно шукали невідомі особи за кілька днів до цього”, – додав Сергій.

Сергій пов’язує напад зі своєю громадською діяльністю.

За словами Сергія Мазура, за кілька днів до вибуху декілька раз приходила “виконавча служба”, щоб “перевірити його домашній арешт”.

Як відомо, у 18 липня Мазуру присуджували цілодобовий домашній арешт як запобіжний захід у справі про розгін ромського табору на Лисій горі в Києві. Однак у серпні це обмеження було змінене на нічний домашній арешт. 18 вересня закінчився і цей захід, а інший – не був призначений, розповів Мазур “Новинарні“.

“Хоча я вже давно не під запобіжним. Батьки не відкрили. Потім таких приходів і дзвінків було ще декілька”, – зазначив Мазур.

Уранці 10 жовтня він заявляв, що у зв’язку з нападом із застосуванням бойової гранати та важким пораненням батька поліція порушила справу лише “про звичайну хуліганку”.
“Не теракт, не замах на вбивство, а просто якісь пацани похуліганили вночі”, – обурювався Мазур.

Втім, прес-служба ГУ Нацполіції Київської області згодом повідомила, що порушено справу про замах на вбивство.

“На час розслідування створено посилену слідчо-оперативну групу на чолі з заступником начальника обласної поліції. Поліція кваліфікувала подію як замах на вбивство. Тривають оперативно-розшукові заходи”, – ідеться в повдіомленні на сайті ГУ ПН.

“На момент вибуху у квартирі перебувало [крім пораненого] ще двоє членів сім’ї –  дружина та син… Відомо, що зловмисники для здійснення свого задуму підставили драбину до будинку. Речові докази з місця події вилучено”, – зазначили також у поліції.

“Певно, сепари або Крисін, якого вчора етапували на тюрму, передають привіт.
В списку Катерини Гандзюк плюс один замах на вбивство”, – прокоментував подію один із лідерів “С14” Євген Карась.

За його словами, “перед тим півтора тижня дзвонили в домофон і на домашній телефон увечері о першій і третій годині ночі та питали Мазура”.

У зв’язку з цим замахом “С14” анонсує пікетування Міністерства внутрішніх справ та Нацполіції на вул. Богомольця в Києві у середу об 11:00.

“Прийди підтримати. Війна проти активістів докотилася під Київ”, – заявляє Карась.

Сергій Мазур після обшуку. Фото з ФБ

“С14” відома багатьма акціями прямої дії та активною присутністю на судових процесах над особами, обвинуваченими у злочинах проти Майдану і державної безпеки. Так, “С14” і Сергій Мазур наполягали на засудженні ватажка “тітушок” Юрія Крисіна. Він отримав реальний строк і 9 жовтня був етапований у колонію.

У липні в квартирі Мазура в Борисполі поліція проводила обшуки у справі “ромського погрому”.

Читайте також:
“Ти падаль і окупант”. У суді сталася сутичка між С14
та адвокатом бойовиків Рибіним. ВІДЕО

ОНОВЛЕНО. Після походу в МВС Сергій Мазур розповів, що поліція висловила намір перекваліфікувати кримінальне провадження у зв’язку з терактом і передати розслідування СБУ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна