Стали відомі лауреати Нобелівської премії з економіки-2018

 

Лауреатами премії банку Швеції пам’яті Альфреда Нобеля за 2018 рік стали Вільям Нордхаус і Пол Ромер.
Про це 8 жовтня повідомила прес-служба Нобелівського комітету у “Твіттері”.

“Шведська академія наук Королівства Швеції вирішила нагородити Вільяма Д. Нордхауса та Пола М. Ромера премією Шведського державного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля 2018 року”, – йдеться в повідомленні.

Обидва економісти – зі США. Їх відзначили за “інтеграцію кліматичних змін та технологічних інновацій у довгострокові макроекономічні дослідження”.

На відміну від Нобелівських премій із фізіології і медицині, хімії, фізики і літератури, а також премії миру, премія з економіки була заснована не самим Альфредом Нобелем, а Банком Швеції у 1969 році з нагоди його 30-річчя.

Оголошення лауреатів даної премії і завершується Нобелівський тиждень-2018.

Як повідомляла “Новинарня“, Нобелівську премію з фізики здобули вчені зі США, Франції й Канади Артур Ашкін, Жерар Мур і Донна Стрікланд за дослідження лазерів.
Лауреатами премії з медицини стали Джеймс Елісон і Тасуку Хондзьо за прорив у галузі протиракової терапії.
Нобелівську відзнаку в галузі хімії отримали американці Френсіс Арнольд, Джорж Сміт і бриганець Грегорі Вінтер.
Нобелівську премію миру-2018 отримали Деніс Муквеге (ДР Конго), лікар-гінеколог, який присвятив своє життя захисту жертв сексуального насильства в часи війни, та Надя Мурад (Ірак), яка є жертвою такого насильства і розповідає про це, щоб захистити інших жінок.

Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, цього року не обиратиме переможця через скандал – найбільший після заснування установи понад 100 років тому. Академія виявилася втягнутою у скандал щодо порушення сексуальних прав, що спонукало кількох членів правління залишити цю установу.

Сума Нобелівської премії становить 9 мільйонів шведських крон – приблизно 1,1 мільйона доларів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна