Президент вніс до ВР невідкладний законопроект про подовження “особливого порядку” для ОРДЛО

 

Президент Петро Порошенко просить Верховну Раду продовжити чинність закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, термін дії якого спливає 10 жовтня 2018 року.

Як передає “Новинарня“, відповідний законопроект №9153 поданий главою держави у парламент 2 жовтня та визначений як невідкладний.

Зокрема, глава держави пропонує внести зміни до статті 1 закону України про особливий порядок місцевого самоврядування.

Наразі текст документу на сайті парламенту відсутній.

Читайте також:
США закликали Україну продовжити дію закону про “особливий статус” ОРДЛО

Як повідомляла “Новинарня“, 10 жовтня 2017 року набув чинності закон “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, ухвалений ВР 6 жовтня і підписаний президентом 7 жовтня.
Цим законом на рік продовжено чинність закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, який був ухвалений в 2014 році.

Згідно із законом, тимчасово, на строк, що закінчується через один рік з дня набрання чинності законом “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради (ОРДЛО).
Законом встановлено, що особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО набирає чинності виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 “Прикінцеві положення” закону “Про особливий порядок…”, зокрема, у частині, що стосується виведення усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.
У статті 10 визначені умови проведення позачергових вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в ОРДЛО.
В раніше ухваленому законі була визначена дата виборів – 7 грудня 2014 року. У законі “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання …” ця норма не скасована, але дата вже минула.
У статті визначено, що вибори мають бути проведені із забезпеченням участі безсторонніх спостерігачів, зокрема від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інших офіційних спостерігачів.

Після продовження дії закону восени 2017 року спецпредставник США Курс Волкер заявляв, що це демонстрація “жорстких кроків” України до миру.

Член фракції БПП, секретар Комітету ВР з питань оборони і нацбезпеки Іван Вінник нещодавно прогнозував, що Рада не продовжить дію закону про особливості самоврядування в ОРДЛО ще на рік, оскільки він суперечить закону про деокупацію Донбасу.

Читайте також:
Геращенко пояснила, чому Раді слід продовжити дію закону 
про “самоврядування для ОРДЛО”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна