Геращенко пояснила, чому Раді слід продовжити дію закону про “самоврядування для ОРДЛО”

 

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала парламент продовжити дію закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”.

Як повідомила Геращенко, яка є представницею України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, до керівництва Верховної Ради з відповідним проханням звернувся спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік.

“В своєму зверненні цей шанований дипломат справедливо зазначає, що Верховна Рада України продемонструвала ґрунтовну законотворчу роботу, яка була проведена в рамках Мінських угод від вересня 2014 року та лютого 2015 року. За останні роки було прийнято низку важливих законів, які сприяли закладенню фундаменту поточного процесу політичного врегулювання конфлікту на сході України”, – написала Ірина Геращенко у “Фейсбуці” 6 серпня.

“Проте в своєму листі Мартін Сайдік звертає увагу на те, що дія закону України, який передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, пролонгованого на рік в жовтні 2017-го, закінчується”, – вказує Геращенко.

Перший віце-спікер нагадала, що закон “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, яким було продовжено на рік чинність закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей»”, “був конче потрібен українським дипломатам для посилення переговорної позиції щодо продовження санкцій проти РФ”.

Геращенко нагадала, як депутати “Самопомочі” і деякі позафракційні пошматували мікрофони в президії (за її словами, збитки ці депутати досі не покрили), жбурляли димовими шашками в сесійній залі в присутності дітей, що прийшли на екскурсію, “кричали про зраду і «захарченків у ВР”.

“Пройшов рік. Як я тоді й апелювала до колег з парламенту, звичайно, ніяких «захарченків» у ВР бути не може (але там повно корисних «патріотів», які підіграють Кремлю), пролонгація закону значно посилила переговорні позиції наших дипломатів і влади та допомогла продовженню санкцій проти РФ в січні і липні 2018 року”, – зазначила Ірина Геращенко.

Натомість, вона наголосила, Росія і на крок не просунулася у виконанні Мінських угод.

“Який сценарій Кремля зараз? Перше: на окупованих територіях, за кремлівським сценарієм, як в листопаді 2014-го, готуються до «виборів». Кремль очікує (небезпідставно), що ВР в пилу передвиборчих баталій вже не зможе пролонгувати закон, тому Україну звинуватять в зриві політичного блоку, і друзі Кремля в ЄС, які мріють про скасування санкцій, отримають залізобетонний аргумент. А бойовики ще й проведуть «вибори», в яких Кремль також звинуватить Київ: мовляв, не може ж регіон бути без «влади», а Україна не пролонгувала закон, і тим самим спровокувала вибори на окупованому Донбасі”, – пояснила Геращенко.

У зв’язку з цим віце-спікер наголосила, що “восени парламент чекає важка дискусія щодо пролонгації закону”.

“Наші справжні друзі з США, ЄС, з Вашингтона, Парижа, Берліна, Відня вже зараз закликають українських парламентаріїв проявити мудрість, державницьку позицію і дати їм важливий козир для продовження санкцій. Я також буду апелювати до колег-депутатів проявити мудрість і допомогти нашим дипломатам, посилити їхні переговорні позиції, не дати жодного шансу друзям Кремля мати аргументи для зняття санкцій”, – написала Ірина Геращенко.

“Тим більше, всім очевидно, що пролонгація цього закону – чиста формальність, він не вступить в дію, бо РФ не збирається йти з Донбасу. Але ми повинні посилити аргументи наших дипломатів”, – додала вона.

При цьому Ірина Геращенко висловила готовність на початку нової сесії у вересні “як учасник мінських переговорів прийти на зустріч з фракціями, якщо є потреба і бажання, й відповісти на запитання”.

“Голосування буде непростим і цікавим і точно покаже, хто докладає зусиль для того, аби ЄС продовжив санкції, а хто зацікавлений в знятті санкцій з РФ”, – заявила Геращенко.

Вона додала, що “в листі Мартін Сайдік також справедливо зазначає, що пролонгація закону могла б сприяти залученню сил ООН для вирішення конфлікту. Й також дала б потрібний сигнал міжнародній спільноті для подальшої підтримки цих зусиль”.

Як повідомляла “Новинарня“, 10 жовтня 2017 року набув чинності закон “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, ухвалений ВР 6 жовтня і підписаний президентом 7 жовтня.
Цим законом на рік продовжено чинність закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, який був ухвалений в 2014 році.

Згідно із законом, тимчасово, на строк, що закінчується через один рік з дня набрання чинності законом “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради (ОРДЛО).
Законом встановлено, що особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО набирає чинності виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 “Прикінцеві положення” закону “Про особливий порядок…”, зокрема, у частині, що стосується виведення усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.
У статті 10 визначені умови проведення позачергових вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в ОРДЛО.
В раніше ухваленому законі була визначена дата виборів – 7 грудня 2014 року. У законі “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання …” ця норма не скасована, але дата вже минула.
У статті визначено, що вибори мають бути проведені із забезпеченням участі безсторонніх спостерігачів, зокрема від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інших офіційних спостерігачів.

Член фракції БПП, секретар Комітету ВР з питань оборони і нацбезпеки Іван Вінник прогнозує, що Рада не продовжить дію закону про особливості самоврядування в ОРДЛО ще на рік, оскільки він суперечить закону про деокупацію Донбасу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна