Рада ухвалила закон про самоврядування ОРДЛО з поправкою. Депутат кинув димову шашку

 

Верховна Рада ухвалила в цілому доопрацьований президентський законопроект №7164 “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”.
Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні у п’ятницю, 6 жовтня, закон прийняли 229 голосами.

Підтримку закону забезпечили такі фракції: Блок Порошенка – 122, “Народний фронт” – 59, “Відродження” – 19, “Опозиційний блок” – 9, “Воля народу” – 8, “Самопоміч” – 1 (Веселова), Радикальна партія Ляшка – 1 (Вітко), позафракційні – 10.
“Батьківщина” – 0 голосів “за”.

Перед цим парламент схвалив за основу законопроект 7163 про деокупацію Донбасу.

Закон №7164 формально продовжує “особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” ще на рік.

Статтю 1 закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО” викладено в такій редакції:  “Згідно з цим Законом тимчасово, на строк, що закінчується через один рік з дня набрання чинності Законом України “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради України”.

Водночас після доопрацювання проекту зазначено, що особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО набирає чинності після виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Після голосування сесійну залу почало затягувати димом – як стало відомо, в гостьовій ложі кинули димову шашку.

Позафракційний нардеп Юрий Левченко (ВО “Свобода”) у виступі з трибуни визнав, що шашку кинув він, і кине “ще багато разів”, на знак протесту проти порушення Конституції та присяги народних депутатів, які проголосували за цей закон.

ОНОВЛЕНО. Як видно на відео, палаючу піротехніку схопив депутат із “Народного фронту” Андій Тетерук, який швидко виніс предмет із сесійної зали.

По дорозі Тетерук ударив по голові нардепа Семена Семенченка з “Самопомочі”.

via GIPHY

Головуюча Ірина Геращенко підкреслила, що в цей час на балконі ВР перебували діти, які прийшли до парламенту на екскурсію, і радикали “ризикували життям маленьких українських дітей”.

“Сьогодні мій герой – Андрій Тетерук, який виконував миротворчі операції в міжнародних миротворчих місіях. Завдяки його миттєвий реакції шашку було затушено. Діти і журналісти не постраждали”, – написала перша заступниця голови Верховної Ради у “Фейсбуці”.

 

У цей час під будівлею Верховної Ради зібралися близько 30 активістів із прапорами “Свободи” та “Правого сектору”, які виступають проти ухвалення президентського законопроекту щодо особливого порядку самоврядування на Донбасі.
Водночас, будівлю Верховної Ради посилено охороняють нацгвардійці та поліція, передає “Укрінформ”.

Як відомо, Закон України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” був ухвалений Верховною Радою 16 вересня 2014 року. Президент підписав його 16 жовтня 2014 року, а набув чинності закон 18 жовтня 2014 року.
Стаття 1 цього закону передбачає запровадження на три роки особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.
Інші статті цього закону, згідно з прикінцевими положеннями, діють “з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах, проведених відповідно до Конституції України, цього та інших законів України”.

Комітет з питань нацбезпеки та оборони зранку у четвер ухвалив рішення направити на доопрацювання президентський законопроект №7164 щодо продовження особливого порядку самоврядування на Донбасі. Президент оперативно зареєстрував у Раді доопрацьований законопроект. Після обіду у четвер комітет знову провів засідання та рекомендував Раді ухвалити доопрацьований проект закону №7164 в цілому.

Депутати від партії “Самопоміч” та деякі інші на вечірньому засіданні 5 жовтня заблокували президію, щоб не допустити прийняття цього закону та закону про деокупацію Донбасу.

Читайте також:
Після бійки – язиками. ФБ-дописи нардепів,
які брали участь у сутичці в президії ВР

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна