920 свідків, нуль підозрюваних: результати слідства через рік після підриву Калинівського арсеналу

 

За рік після пожежі й масової детонації снарядів на 48-му арсеналі ЗСУ в Калинівці Вінницької області слідчі поки що не встановили ймовірних диверсантів та нікому не оголосили про підозру у вчиненні злочину. При цьому досудове слідство ведеться за статтею 113 Кримінального кодексу України – “диверсія”.
Про це йдеться у великому матеріалі “Новинарні “Люди й арсенал Калинівки: рік після катаклізму”, що вийшов 26 вересня, у роковини трагедії.

Слідство у кримінальному провадженні веде Управління СБУ у Вінницькій області, процесуальні керівники – військова прокуратура Центрального регіону.

Томів матеріального провадження протягом року назбирали 920, не враховуючи тих, які перебувають на експертизі. Свідків допитано 920. Оглядів місця події проведено 950, повідомили “Новинарні” у військовій прокуратурі Центрального регіону.

Протягом року в рамках досудового розслідування було проведено чотири слідчі експерименти на полігонах ЗСУ.

Також ще у 2017 році призначили комплексну судову експертизу – її проводять у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз. У рамках слідства мають відбутися пожежно-технічна, вибухотехнічна, судово-хімічна, військова експертизи та експертиза із безпеки життєдіяльності.

“В органах негласно нарікають: досі немає результатів цих досліджень (аналогічно – як і в справі за фактом вибухів на складах боєприпасів у Балаклії). Відтак у матеріалах справи досі не опинилася чи не найголовніша, ключова та, цілком імовірно, вирішальна інформація у цьому кримінальному провадженні”, – пише журналістка Людмила Кліщук.

У свою чергу в Міністерстві оборони ще у вересні-листопаді 2017 року провели службове розслідування, скерувавши матеріали на розгляд міністрові Степану Полтораку.

МОУ і Генштаб (Озброєння ЗСУ) називають найбільш вірогідною причиною пожежі на Калинівському арсеналі диверсію, що “вчинена незаконними збройними формуваннями чи диверсійно-розвідувальними групами збройних сил іншої держави”.

За результатами службового розслідування до дисциплінарної відповідальності були притягнені “цілий ряд посадових осіб”, в тому числі і командир військової частини А1119 та його заступники.

Читайте також:
Після Балаклії й Калинівки: у Генштабі підбили підсумки
заходів з посилення безпеки арсеналів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна