“Законодавчий” переворот в “ДНР”: ватажком став “МММщик” Пушилін

оновлено

Сепаратисти угруповання “Донецька народна республіка” переобрали свого ватажка.

У п’ятницю, 7 вересня, так звана “народна рада ДНР” обрала новим виконувачем обов’язків “глави ДНР” Дениса Пушиліна, який є керівником цієї ради і представляє сепаратистів ОРДО на переговорах у Мінську.

Як передає “Новинарня“, про це опівдні повідомив офіційний сайт сепаратистів “ДНР онлайн”.

Таким чином, пост ватажка “республіки” втратив Дмитро Трапезников – “віце-прем’єр-міністр ДНР”, якого ввечері після вбивства Олександра Захарченка, 31 серпня, призначив “в.о. глави ДНР” так званий “штаб територіальної оборони”.

Однак невдоволені призначенням Трапезникова, який раніше очолював адміністрацію Захарченка, змінили процедуру визначення наступного ватажка. “В.о. генерального прокурора ДНР” Андрій Співак зробив подання у “парламент” про необхідність призначити тимчасово виконуючого обов’язки “голови республіки”.

І “народна рада”, яка свого часу сама була сформована без виборів, у п’ятницю назвала новим “в.о. глави ДНР” Дениса Пушиліна та припинила повноваження Олександра Захарченка у зв’язку з його смертю.

Досьє

Так звана “народна рада ДНР”, де голова – Денис Пушилін

Пушилін Денис Володимирович народився 9 травня 1981 року в м. Макіївка Донецької області.
Організатор проросійських мітингів та захоплення адмінбудівель у Донецьку навесні 2014 року. Був заступником самопроголошеного “губернатора” Донеччини Павла Губарєва.

У квітні-липні 2014 року називав себе спершу “співголовою тимчасового уряду”, потім – “головою президії верховної ради ДНР”. Надалі втік до Москви, назвався “координатором і співголовою “Народного фронту Новоросії”.

Із вересня 2015 року – голова самопроголошеної “народної ради “Донецької народної республіки”, постійний представник сепаратистів і бойовиків ОРДО на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську.

У 1999–2000 роках проходив службу в лавах Національної гвардії України.

Навчався у Донбаській національній академії будівництва і архітектури на факультеті економіки, маркетингу і менеджменту, однак навчання не закінчив.

З 2002 року працював у торговельній компанії “Солодке життя”.

Був активним учасником та співорганізатором фінансової піраміди “МММ-2011”. У 2013 році балотувався до Верховної Ради України по округу №94 (Київська область) від політичної партії “МММ” (“Ми маємо мету”), що виникла на основі піраміди.

7 червня 2014 року біля ресторану “Міленіум” у Донецьку на Пушиліна був скоєний замах: у його авто стріляли з іншої машини. Від вогнепальних поранень помер помічник Пушиліна Максим Петрухін, сам Пушилін не постраждав.

Читайте також:
За два роки окупації “голова ради ДНР” Пушилін перестав влазити
в будь-які штани. ФОТО

Також сайти сепаратистів повідомляють, що на пленарному засіданні 7 вересня прийнято рішення про вибори “глави ДНР” і “народної ради”, вони призначені на 11 листопада.

Як пишуть “Новости Донбасса”, заміна на посту “глави ДНР” була узгоджена з московськими кураторами, тому засідання “народної ради” із прийняттям усіх рішень вклалося у 20 хвилин.

Пленарне засідання почалося о 12:00, а завершилося – о 12:21. Текстову трансляцію із залу в своєму Telegram-каналі вів “депутат ДНР” Владислав Бердичевський.

Напередодні російське видання РБК повідомляло, що після вбивства Захарченка в Кремлі вирішили провести загальні “вибори” як маріонеткового керівництва “ДНР”, так і “ЛНР”.

Водночас у ЗМІ ОРДО був помітний розкол на групи впливу: з одного боку це альянс Дмитра Трапезникова з “міністром доходів і зборів” Олександром Тимофєєвим (позивний “Ташкент”), який був поранений під час замаху на Захарченка; а з іншого – союз Дениса Пушиліна з “народним губернатором” часів “російської весни” Павлом Губарєвим.

Як видно, переміг блок Пушиліна, отримавши підтримку з Москви. Конкретно – в цій суперечці переважив помічник Путіна Сурков, чиїм ставлеником називають Пушиліна.

Показово, що Тимофєєва вже звинуватили в привласненні власності аграрного підприємства “Колос Д” на суму понад 850 мільйонів рублів. Про це 7 вересня написав провідний сепаратистський інтернет-ресурс ДАН із посиланням на директора підприємства Вадима Савенка.

За деякими даними, “Ташкент” – донедавна фактично друга за впливом особа в середовищі сепаратистів ОРДО – покинув територію Донеччини. Разом із ним виїхали радники загиблого Захарченка Олександр Казаков та Олександр Пашин (“Сєвєр”).

Як пише блогер і журналіст з Донеччини Денис Казанський, “Ташкент”, за словами “ДНРівців”, відкликаний з Донецька в РФ і тепер загубиться там на засланні, як і Плотницький. Ймовірно, слідом за ним пізніше відправиться і Трапезников”.

Угруповання Захарченка розгромлене. З огляду на ту швидкість, з якою із влади вичищають команду Захара, немає жодних сумнівів у тому, що виконали його саме з Росії, не залишається. Стояла мета поміняти керівництво “республіки”. Ось і поміняли. “Ташкент” теж мав загинути в “Сепарі”, але виявився більш везучим“, – зазначив Казанський у соцмережі.

Читайте також:
“Синьйор Помідор” Трапезников не влаштовує старих кандидатів на “главу ДНР”,
– Казанський

“Менеджер Ахметова по лінії Путіна”.
Хто такий Трапезников, який очолив “ДНР”

“Драчка не на жарт”. Бойовики назвали кандидатів на пост ватажка “ДНР”

Формально заміну Трапезникова Пушиліним верхівка сепаратистів пояснює потребою чинити “народовладдя”.
Сайт “ДНР онлайн” цитує так званого “в.о. глави адміністрації Харцизька” Олександра Левченка, який пояснив: “Повністю і беззастережно підтримуємо рішення “генпрокуратури” про призначення “т.в.о. голови ДНР” виключно депутатами “народної ради”. Згідно з “конституцією ДНР”, джерелом влади є народ. Саме народ Донбасу в 2014 році обрав “голову республіки” і депутатів. Після трагедії, що трапилася (вбивство Олександра Захарченка – “Н”) саме депутатам сьогодні належить право визначати майбутнє нашої “держави”.

Сепаратист навів таку аргументацію: “згідно з ч. 1 ст. 62 “конституції ДНР”, тимчасово виконувати обов’язки “глави ДНР” може лише “перший заступник голови “ради міністрів ДНР”. На момент загибелі Олександра Захарченка ця посада залишилася вакантною. Таким чином, тільки НР ДНР залишається єдиним легітимним органом влади і має право приймати рішення про призначення в.о. “голови ДНР”.

Читайте також:
“Менеджер Ахметова по лінії Путіна”.
Хто такий Трапезников, який очолив “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна