Суд відпустив під домашній арест активіста, затриманого у Львові з трафаретом за Гандзюк

 

Активіста Маркіяна Вербового, який у серпні намалював графіті зі словами “Хто замовив Катю Гандзюк?”, був побитий і затриманий співробітниками правоохоронних органів, відпустили під цілодобовий домашній арешт.

Таке рішення ухвалив суд у Львові 6 вереснч, повідомив у “Фейсбуці” координатор націоналістичної організації “С14” Сергій Мазур.

Маркіян «Майор» Вербовий виходить під цілодобовий домашній арешт! Він їде додому!” – написав Мазур.

Таким чином, колегія суддів апеляційного суду частково задовольнила апеляцію захисників Вербового на ухвалу Галицького районного суду, який раніше обрав для активіста запобіжний захід – тримання під вартою без альтернативи застави.

Адвокати вимагали відпустити активіста на особисті поруки низки народних депутатів.
Прокурор же наполягав, що підозрюваний має перебувати під вартою, оскільки “вчинив тяжкий злочин”, за який передбачено покарання від 5 до 12 років позбавлення волі, а перебуваючи на волі він може переховуватися від слідства та суду або ж влаштовувати блокування слідчих та судових органів.

Під будівлею суду зібралися активісти, які висловлювали підтримку Вербовому. Прийшов також народний депутат Володимир Парасюк, він висловив готовність взяти активіста на поруки.

Маркіян Вербовий у суді. Фото: ФБ Сергій Мазур

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 17 серпня один з активістів організації “С14”, 20-річний Марко “Майор”, завдав ножове поранення офіцеру поліції у Львові, коли його намагалися затримати при нанесенні на стіну трафарета з написом “Хто замовив Катю Гандзюк”.

“Майора” за рішенням суду взяли під варту без права застави терміном на 60 діб.
За фактом нанесення ножового поранення в поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 ККУ (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). Вербовозагрожує ув’язнення терміном до 12 років. Адвокати стверджують, що хлопець лише захищався від нападу невідомих осіб.

Іншого 20-річного львів’янина, який малював графіті, притягнули адміністративної відповідальності за ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського) та ст. 152 (порушення правил благоустрою територій населених пунктів) КУпАП.

За версією поліції, офіцери – оперативні працівники нібито випадково о четвертій годині ночі побачили молодиків, які наносили трафарет на стіну, і навіщось спробували їх затримати. Один із них, при спробі втекти, ударив 33-річного опера ножем та нібито завдав важкого поранення.

В організації “С14” одали іншу версію події: “Під час нанесення чергового напису на паркані біля активістів різко зупинилося чотири автомобілі і звідти вискочила група чоловіків. Вони відразу кинулися бити хлопців. Одного з хлопців звалили на асфальт і вдарили ногою в голову. Інший підняв руки до голови і намагався захиститися руками від ударів і кричати “Що таке? За що??”, але його теж почали гамселити. В ході сутички один з нападників отримав легке ножове поранення. Активістів посадили до автомобілів і повезли”.
При цьому націоналісти стверджують, що особи, які затримували “графітчиків”, були в цивільному, не мали символіки поліції та представилися не одразу.

“В поліції спочатку сказали, що оперативник отримав дрібний поріз. Зараз уже почали фабрикувати “переживаємо за життя”, – сказано в заяві “С14”.

Лідер організації Євген Карась заявив: “Поліцейські дуже злі на політичну активність хлопців і трафаретну кампанію по Гандзюк”.

Читайте також:
Як поліція України мститься за трафаретну кампанію
“Хто замовив Катю Гандзюк”

Акція на підтримку Маркіяна Вербового під будівлею суду

Проукраїнську громадську діячку Катерину Гандзюк у Херсоні облили кислотою 31 липня. Вона припускає, що до організації злочину може бути причетна місцева поліція. СБУ відкрила кримінальне провадження за підозрою правоохоронців Херсонщини.
По всій Україні відбувається трафаретна кампанія “Хто замовив Катю Гандзюк?

Читайте також:
Голова Нацполіції нагородив у Львові оперів,
які затримували “трафаретників Гандзюк”. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна