Канцлер Австрії в Києві: пообіцяв 1 млн. для Донбасу і звернувся до РФ щодо переговорів

 

Канцлер Австрії Себастьян Курц під час візиту в Україну закликав Москву повернутись до столу переговорів щодо Донбасу.

Про це він заявив у вівторок, 4 серпня, на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком у Києві.

Курц заявив: Австрію дуже непокоїть те, що ситуація на Сході України залишається, як і раніше, складною.

“У зв’язку з цим я хотів би звернутись до Росії із закликом повернутись за стіл переговорів, бо це повернення потрібне, і в “нормандському форматі”, – зазначив Курц.

За його словами, навіть якщо в цьому форматі зараз мало прогресу, він необхідний.
“Це єдиний формат, який у нас поки що існує, щоб вести переговори, щоб колись знайти мирне рішення”, – сказав канцлер Австрії.

Глава австрійського уряду запевнив, що ЄС продовжить реагувати на російську агресію.

“Зараз я говорю не лише як федеральний канцлер, а також як голова ради ЄС. Ми очікуємо дуже чіткої реакції на російську агресію. У зв’язку з цим у червні ми продовжили санкції проти агресора”, – заявив Себастіан Курц.

Петро Порошенко за результатами зустрічі з Курцом подякував Австрії за підтримку України, зокрема щодо санкцій проти РФ.

Президент України розповів, що австрійській стороні було направлено пропозиції про можливе шефство Австрії над одним із населених пунктів на Донбасі, і нині це питання опрацьовується.

“Ми вдячні за те, що Австрія і австрійський Уряд організовують відпочинок дітей з постраждалого Донбасу на території Австрії. Це надзвичайно важливо”, – зауважив Порошенко.
Також він нагадав, що під час головування Австрії в ОБСЄ за ініціативи Сеастіана Курца було прийнято “рішення щодо активізації “Карітас”, благодійної і медичної організації для допомоги на Донбасі”.

“Це є яскравим свідченням дуже потужної підтримки України з боку офіційного Відня, з боку австрійського уряду. І чітке розуміння, що жодні чемпіонати світу з футболу, «свадьби з казаками» не можуть зупинити російського агресора. Може бути ефективна скоординована позиція, яку на сьогоднішній день ми з нашим другом паном Канцлером зараз демонструємо”, – наголосив президент України.

У свою чергу, федеральний канцлер Австрії запевнив у подальшій підтримці гуманітарних ініціатив в Україні.

“Ми погодилися надати ще 1 млн. євро для такої організації, як «Карітас», яка буде надавати допомогу, принаймні невеличкий внесок у зменшення горя на Сході України”, – повідомив Себастьян Курц.

Також сторони домовилися, що проголосять 2019-й роком української культури в Австрії.

“Культурна дипломатія є дуже надійним і ефективним інструментом для розвитку відносин між нашими народами”, – сказав Порошенко.

Читайте також:
Канцлер Австрії припустив послаблення санкцій ЄС щодо Росії

Віденський бал 2018: що там робив Порошенко і хто оплатив “голих ідіоток”.
ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна