Президент звозив українських послів за кордоном до військових у прифронтову Авдіївку

 

У неділю, 26 серпня, велика група українських послів у закордонних країнах та дипломатів разом із президентом Петром Порошенком та главою МЗС Павлом Клімкіним здійснили робочу поїздку на Донбас, де відвідали зокрема прифронтове місто Авдіївка, зустрілися з військовими, начальником Генерального штабу ЗСУ Віктором Муженком та командувачем ООС Сергієм Наєвим.

Для транспортування дипломатів було задіяно літак Міноборони України.

“…Дуже важливо, що посли і дипломати сьогоднішній свій день присвятили поїздці на Донбас. Більшість з них вперше летіла військовим літаком, потім – їхали непростими дорогами, розбитими часом, безвідповідальністю попередньої влади і війною. Сьогодні українські дипломати спілкувалися з начальником Генштабу Віктором Муженком і керівником ООС Сергієм Наєвим щодо безпекової ситуації, керівник Авдіївського коксохіму на місці розповів про обстріли цього стратегічного підприємства, про загиблих і поранених, загрозу екологічної катастрофи у разі потрапляння снарядів”, – розповіла учасниця поїздки Ірина Геращенко, перший заступник голови Верховної Ради.

“Я впевнена, що цей день дасть нашим дипломатам більше, ніж багатогодинні наради в комфортних київських залах. Побачити біль і горе Донбасу, перші паростки відродження і відновлення, людей, які цінують мир понад усе і сподіваються, що саме армія і дипломати принесуть їм цей мир – дуже важливо.
Правильна ініціатива президента Порошенка – зібрати разом військо і солдатів дипломатичного фронту й дати їм відверто поспілкуватися про стратегію і тактику майбутньої перемоги”, – додала Геращенко, яка є членом гуманітарної підгрупи ТКГ.

Президент Петро Порошенко назвав зустріч з українськими дипломатами в зоні проведення операції Об’єднаних сил знаковою.

“Дуже важливо, шановні дипломати, що ми зустрілися саме тут – в Авдіївці. Авдіївка в січні 2017 року стала символом української стійкості, символом українського патріотизму та української ефективності”, – наголосив президент.

Він нагадав, як внаслідок обстрілів російсько-терористичних військ у січні-лютому 2017 року Авдіївка була позбавлена в один день газо- та електропостачання, відновленню яких заважали російські снайпери. Під загрозою зупинки опинився Авдіївський коксохімічний завод, який дає і роботу, і тепло мешканцям міста.

Президент зазначив, що “росіяни хотіли, щоб місцеві мешканці покинули Авдіївку, а українська влада продемонструвала свою неефективність”. Але їм цього не вдалося зробити – все виявилося з точністю до навпаки – були встановлені електрогенератори, йшла допомога з усіє країни, зазначив він.

“Я хотів би, щоб ви переконалися у високому бойовому дусі українських воїнів та патріотизмі місцевого населення”, – пояснив глава держави рішення щодо проведення виїзної наради з дипломатами саме в зоні проведення ООС.

“Щоб ви побачили наскільки важливою є допомога Донбасу і допомога усього світу саме звільненню окупованих територій, звільненню заручників. Для того, щоб ви це могли побачити на власні очі”, – сказав президент та наголосив, що перемогти агресора можливо тільки єднаючи зусилля військових та дипломатів.

“Для мене є принциповою позиція – ми, наша дипломатична служба, маємо на сьогоднішній день працювати як військовий підрозділ. У президента є два крила – Збройні сили України, за які він відповідає відповідно до Конституції, як верховний головнокомандувач, і дипломатична служба. Солдати дипломатичної служби, які в умовах війни відіграють не менш важливу роль, ніж українське військо”, – підкреслив Петро Порошенко у виступі перед керівниками дипломатичних представництв України в Авдіївці.

Порошенко також ще раз оголосив про свій намір закликати країни Євросоюзу взяти шефство над відновленням конкретних населених пунктів в Донецькій і Луганській областях.

“Українські посли будуть займатися декількома дуже важливими речами – мобілізацією коштів світу для відновлення інфраструктури Донбасу”, – сказав Порошенко в неділю в Авдіївці.

Він зазначив, що зібрані кошти підуть, в тому числі, і на будівництво доріг на Донбасі.

За словами глави держави, керівництво України і її дипломатичні представництва будуть робити все, “щоб кожна країна Європейського Союзу взяла на себе відповідальність за відновлення конкретного населеного пункту на Донбасі – в Донецькій і Луганській областях”.

Комадувач ОС Сергій Наєв із послами України в Канаді Андрієм Шевченком та США – Валерієм Чалим (праворуч). Фото: прес-центр ООС

Як повідомив прес-центр ООС, на зустрічі із командувачем Об’єднаних сил Сергієм Наєвим дипломати ознайомилися з даними розвідки, “зокрема, з тим, що керівні посади у 1-му та 2-му армійських корпусах 8-ї армії Південного військового округу ЗС РФ обіймають кадрові російські офіцери. Також було наведено факти обстрілів населених пунктів та жертв серед мирного населення на території, підконтрольній Збройним силам України”.

Керівників закордонних дипломатичних установ України також ознайомили з результатами діяльності ОС щодо стабілізації обстановки на лінії зіткнення, гуманітарними та соціальними проектами українських військових.

Читайте також:
Країни ЄС можуть взяти під патронат окремі міста й райони Донбасу,
– Порошенко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна