Україна повністю переграла Росію щодо кризи в Авдіївці, – Бутусов

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.НЕТ”

(FB)

Україна повністю переграла Росію в ситуації з кризою в Авдіївці.

Уперше, мабуть, в умовах війни, наша держава й суспільство показали приклад комплексних і системних дій в конкретній критичній ситуації.

Відзначив для себе ряд нововведень, дай Боже, щоб вони стали системою:

1. Управління та робота з особовим складом.
Командування 72-ї бригади зуміло зберегти управління підрозділами в бою, у бійців зберігається довіра до командирів,і вперше відсутні прохання допомогти й подзвонити комусь нагору, бо “нас атакують, а відповідати нічим”. Навпаки, багато бійців відзначають ефективність нашої вогневої підтримки.

Зазвичай при втрачанні зв’язку з бійцем під час бою здіймається хвиля стурбованості в тилу у близьких. Тут зв’язок теж губився – в бліндажах під обстрілом зв’язку немає. Однак, коли паніка починалася, люди швидко отримували необхідну інформацію і заспокоювалися. Була довіра. Безумовна заслуга командирів 72-ї бригади, яку варто відзначити.

2. Організація інформаційного забезпечення та комунікація.
Уперше ми бачимо, як військові й урядові інформслужби намагаються гнучко реагувати на висвітлення обстановки та проводять регулярні брифінги безпосередньо на місці подій. 72-га бригада добре взаємодіє з волонтерами, з родичами бійців.

Особливо хотів би відзначити важливу роботу прес-офіцера 72-ї бригади Олени Мокренчук – завдяки її самовідданій і професійній роботі з висвітлення ситуації в бригаді офіційна інформація щодо обстановки викликала довіру.

На жаль, Олені довелося важче за багатьох – 2 лютого в промзоні загинув її племінник – боєць 72-ї бригади Роман Климов.

3. Вперше під час складної бойової операції інформаційні атаки російських спецслужб в українських соцмережах із традиційними розповідями про десятки та сотні вбитих, які нібито приховує Київ, повністю провалилися.
Оперативність надання інформації про загиблих і поранених, швидкість реакції, швидка евакуація – все це забезпечило в даному випадку довіру до офіційної інформації.

Я, напевно, вперше, під час бойової операції не уточнював постійно дані по втратах, тому що офіційна влада давали всю інформацію компетентно й без найменших затримок, відразу після повідомлення родичів.

Офіційна інформація України щодо російської провокації стала домінуючою в західних ЗМІ саме завдяки тому, що в самій Україні позиція і держави, і суспільства по Авдіївці була єдиною та аргументованою. Всі провідні ЗМІ Заходу висвітлюють кризу співчутливо до України.

Читайте також:
Хто і як розсилає українським бійцям в Авдіївці деморалізуючі СМС

4. Організація гуманітарної допомоги жителям Авдіївки та їх безпеки.
Уперше держава показує злагоджені та ефективні оргзаходи. Дії й заяви президента, Кабміну, Донецької ВЦА, комунальних служб, МВС, НГУ, ДСНС щодо ремонту систем життєзабезпечення, відновлення тепла, передачі гуманітарної допомоги, організації пунктів обігріву, організації харчування не тільки швидко висвітлюються в ЗМІ, а й це дійсно правда.

Не готовий зараз сказати, хто як і в якому обсязі працював, але по картинці це було переконливо, і підтверджується повідомленнями з місць.

Напевно, вперше, допомога від держави не тільки випередила волонтерську, а й була справді комплексною.

Російське командування мало намір швидко викликати хаос і деморалізацію терористичними обстрілами – але цього не сталося, ситуація в Авдіївці була дуже швидко взята під контроль.

5. Громадянське суспільство.
Хвиля співчуття і підтримки українських вояків і жителів Авдіївки – безпрецедентна. Масовий виїзд журналістів, волонтерів, політиків в Авдіївку, висвітлення ситуації не тільки зі ЗМІ, а й із соцмереж.
Авдіївка стала безумовно головною темою для всієї країни і консолідувала інформаційний простір.

Знову пішла потоком гуманітарна допомога. Люди побачили мету, гідну допомоги.

Тисячі киян вийшли проводити загиблих героїв на Майдан, і ці приголомшливі акції солідарності громадян об’єднують людей навколо спільної біди.

Авдіївка стала головною темою для країни, вся увага сконцентрована на конкретній проблемі конкретного міста, його жителів і його захисників.

В Україні розвивається справжнє громадянське суспільство, яке може дуже серйозно впливати на ситуацію в країні.

Читайте також:
Авдіївка сьогодні: обстрілів менше, в будинках теплішає

Гройсман в Авдіївці: Усі чітко розуміють, що кожен має робити.
ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна