ОРДО в кільці терору: після вбивства Захарченка бойовики закрили КПВВ і проводять арешти

 

Бойовики ОРДО після вбивства ватажка “ДНР” Олександра Захарченка закрили свої кордони на виїзд людей та транспорту.
Про це повідомили у Державній прикордонній службі України.

В ДПСУзазначили, що з 1 вересня КПВВ на лінії розмежування перейшли на осінній графік: пропуск осіб та транспортних засобів здійснюється з 7.00 до 18.30.

“В той же час наголосимо, що на КПВВ в межах Донецької області рух громадян відбувається тільки в напрямку тимчасово окупованої території, у зворотному напрямку відмічається відсутність руху осіб та транспортних засобів”, – ідеться в повідомленні прес-служби ДПСУ.

“Зі слів громадян, що прямували через лінію розмежування до тимчасово окупованої території України (ТОТУ) та повернулись на КПВВ, прикордонникам зі складу Об’єднаних сил, стало відомо, що російсько-окупаційні війська здійснюють вибірковий пропуск лише в напрямку ТОТУ та повністю відмовляють у виїзді на територію підконтрольну українській владі”, – зазначають прикордонники.

У той же час представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомив, що не випускають з ОРДО також у Росію та ОРЛО.

“КПВВ “Майорськ” працює тільки на в’їзд в “ДНР”. КПВВ “Мар’їнка” та “Гнутове” з боку “ДНР” в’їзд і виїзд закритий. Із “ДНР” людей не випускають ні в РФ, ні в ОРЛО”, – написав Лисянський у “Фейсбуці”.

За його словами, оточення ліквідованого ватажка “ДНР” Захарченка намагається втекти з території псевдореспубліки.

“Найближче оточення Захарченко намагається втекти з території “ДНР”. Переодягаються в цивільне і намагаються сховатися. Донецьк узятий в кільце військовою технікою, всі воєнізовані підрозділи НЗФ приведені в бойову готовність”, – йдеться в дописі.

За даними Лисянського, вночі у Донецьку затримували людей. Бойовики приходили посеред ночі у квартири місцевих жителів.

Представникові омбудсмена відомо про два випадки затримання.

Такий режим триватиме три дні, повідомив Лисянський з посиланням на джерела в НЗФ.

У зв’язку з цими порушеннями людських прав представниця Украни в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до координаторів ОБСЄ у Тристоронній контактній групі.

“Отримала надзвичайно тривожну інформацію з окупованого РФ Донбасу. Йдуть масові затримки і арешти громадян, бойовики заблокували роботу всіх КПВВ, нікого не випускають з території окупації. Фактично, ФСБ [Росії] створила сталінські заградзагони, які зараз заганяють в клітку мільйони людей, оточивши Донецьк  Місто взяли в кільце терору”, – написала Геращенко у “Фейсбуці” 1 вересня.

“Це все тільки поглиблює глибоку гуманітарну кризу на окупованій території”, – заявила Ірина Геращенко, наголосивши, що КПВВ заблоковані саме 1 вересня, коли почався навчальний рік і тисячі українців, чиї родини розділила російська агресія і окупація, перетинають КПВВ.

“Літні люди не можуть виїхати за пенсіями, діти і студенти – до своїх начальних закладів”, – зазначила Геращенко.

Я вже спрямувала листи на координаторів ОБСЄ в ТКГ і гуманітарній підгрупі Мартіна Сайдіка і Тоні Фріша з проханням негайно звернутися до представників ОРДО – розблокувати роботу КПВВ. Також я спрямувала листи до представництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні з проханням негайно вимагати доступу до тюрем в окупованому Донбасі, де зараз масово катують людей”, – додала перший віце-спікер ВР.

“Всю відповідальність за безпекову і гуманітарну ситуацію на Донбасі несе країна- окупант – РФ, чиї пропагандисти, зверніть увагу, були на місці вибуху [в ресторані сепар, де загинув Захарченко] за 2 хвилини, першими, майже в прямому ефірі передали інформацію про загибель бойовика і за 20 хвилин вже крутили по всім каналах годинні панегірики”, – підкреслила Ірина Геращенко.

Вона висловила припущення, що Захарченка “зачистила в більш радикальний спосіб” ФСБ Росії.

Як інформувала “Новинарня“, у п’ятницю, 31 серпня, близько 17:00 у центрі Донецька пролунав вибух у ресторані “Сепар”. В результаті підриву смертельне поранення отримав ватажок “ДНР” Олександр Захарченко. 
Також повідомлялося про загибель ще однієї особи та поранення ще дев’ятьох, зокрема “глави міністерства зборів і доходів ДНР” Олександра Тимофєєва.

За даними ЗМІ, кафе “Сепар” належало самому Захарченку або його охоронцю і добре охоронялося.
У зв’язку з цим багато коментаторів виключають версію щодо дій українських спецпризначенців.

У замаху на ватажка “ДНР” підозрюють одного з його охоронців, який зник з місця вибуху. Про це ввечері 31 серпня повідомив російський канал “Лайф”. Було перекрито всі пропускні пункти на “кордонах” ОРДО для розшуку підозрюваного.

Водночас новопризначений “в. о. глави ДНР” Дмитро Трапезников заявив на брифінгу, що українським силовикам вдалося провести диверсію, і винні (в ОРДО) будуть покарані.

Читайте також:
Ліквідація Захарченка: “затримка ДРГ”, телеграма від Путіна,
порушена в РФ справа

Ліквідація Захарченка: на поминках Кобзона вибухнула лампа, вбитих двоє

Захарченко забрав два дні жалоби в Кобзона. І день у школярів

“Менеджер Ахметова по лінії Путіна”. Хто такий Трапезников, який очолив “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна