Ліквідація Захарченка: “затримка ДРГ”, телеграма від Путіна, порушена в РФ справа

оновлено

Бойовики так званої “ДНР” заявили про затримання кількох “українських диверсантів”, нібито причетних до вбивства “глави республіки” Олександра Захарченка 31 серпня.

“Затримано кілька людей, українських диверсантів і пов’язаних із ними осіб. Вони перебували в автомобілі”, – сказав неназваний представник “силових структур ДНР” російському агентству “Інтерфакс”.

Імена нібито затриманих теж не вказуються.

Затримання, за даними джерела, провели на проспекті Богдана Хмельницького в обласному центрі. Для цього перекрили рух вулицею, додав сепаратист.

 

Після вбивства Захарченка на підконтрольній угрупованню “ДНР” території Донецької області перекрили всі пункти пропуску, в тому числі – на кордоні з Росією і “ЛНР”.
Про це в ефірі каналу “Росія 24” сказав радник убитого ватажка “ДНР” Олександр Казаков. 

“Зараз триває спецоперація із затримання. Затримані вже є. Не можна [поки] говорити, що вони підозрювані”, – зазначив він. 

Казаков додав, що “перекриті всі кордони”, на всі боки, включно з Російською Федерацією і “ЛНР”. 

 

Цього ж вечора президент Росії Володимир Путін висловив співчуття у зв’язку із загибеллю “глави ДНР”, непрямо звинувативши в акті терору керівництво України.
Про це йдеться в телеграмі, опублікованій на сайті Кремля.

“Підле вбивство Олександра Захарченка – це ще одне свідчення: ті, хто обрав шлях терору, насильства, залякування, не хочуть шукати мирне, політичне рішення конфлікту, не хочуть вести реальний діалог із жителями південного сходу. А роблять небезпечну ставку на дестабілізацію ситуації, на те, щоб поставити народ Донбасу на коліна. Це в них не вийде”, – сказано у “співчуттях”.

При цьому слово “Україна” в телеграмі Путіна не згадане.

Паралельно з цим слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв’язку з убивством Захарченка в Донецьку за статтею “акт міжнародного тероризму”.

“За фактом скоєння 31 серпня вибуху в одному з кафе міста Донецька, в результаті якого загинув глава Донецької народної республіки Захарченко і були поранені міністр доходів і зборів Тимофєєв і невідома дівчина, в Слідчому комітеті Росії порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 361 КК РФ (акт міжнародного тероризму, який спричинив заподіяння смерті людині)”, – ідеться в повідомленні на сайт СК РФ.

Зазначається, що правовою підставою для порушення кримінальної справи за фактом подій в іншій країні, що не має відношення до громадян Росії, стала норма зі статті 361 КК РФ, введена в російське законодавство в рамках так званого “антитерористичного пакета Ярової”.

“У рамках кримінальної справи відповідно до норм російського кримінально-процесуального законодавства та міжнародного права будуть проведені слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин події. Крім того, Слідчий комітет Росії, ґрунтуючись на  вже наявному міжнародному досвіді розслідування терористичних актів, готовий надати всіляке сприяння правоохоронним органам Донецької народної республіки”, – сказано в повідомленні з Москви за підписом офіційного представника СК Росії Світлани Петренко.

Як інформувала “Новинарня“, у п’ятницю, 31 серпня, близько 17:00 у центрі Донецька пролунав вибух у ресторані “Сепар”. В результаті підриву смертельне поранення отримав ватажок “ДНР” Олександр Захарченко. 
Також повідомлялося про поранення “глави міндоходів ДНР” Олександра Тимофєєва і ще двох людей.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна