Подав у відставку суддя Антонов, який закрив справу Кернеса

 

Суддя Андрій Антонов, який розглядав та закрив “майданівську” справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса, подав заяву про відставку.

Про це повідомила прес-секретар Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко, пише “Українська правда”.

“Антонов подав до ВРП заяву про відставку з посади судді Київського районного суду міста Полтави, мотивуючи своє звільнення тиском на нього”, – зазначила Лисенко.

Також суддя направив до ВРП повідомлення про втручання в його діяльність.У ній Антонов наполягає, що дії прокурорів, які не з’являлись на дебати, “позбавили суд можливості винести вирок по суті обвинувачення”.

Суддя також згадує, що прокуратура відкрила проти нього провадження за “неправосудне рішення”, і вважає це тиском та його дискредитацією.

Також Антонов зазначає, що в день ухвалення ним рішення НАЗК повідомило про початок перевірки його декларацій.

“Такі дії я… розцінюю як розправу за постановлене рішення”, – заявив суддя Антонов.
Він також просить “вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя”.

Як пояснили “УП” у Вищій раді правосуддя, її член має провести перевірку та встановити, чи дійсно було втручання в діяльність судді.
Остаточне рішення приймається більшістю від складу ВРП. Рада може як застосувати факти реагування, так і відмовити у вжиття таких заходів.

Читайте також:
Генпрокуратура подала апеляцію на закриття справи проти Кернеса

Як повідомляла “Новинарня“, Геннадій Кернес та його охоронці Блінніков і Сміцький підозрюються у викраденні і побитті учасників Євромайдану 25 січня 2014 року.
2 березня 2015 року Кернесу було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України.
2 квітня 2015 року Вищий спеціалізований суд України прийняв рішення перенести розгляд кримінального провадження проти Кернеса із Дзержинського районного суду Харкова до Київського райсуду Полтави.
10 серпня 2018 року Київський райсуд Полтави постановив закрити кримінальне провадження проти Кернеса, Блінникова та Сміцького у зв’язку з відмовою обвинувачення від обвинувального акта (неявку прокурорів на засідання суду).
Генпрокуратура вважає таке рішення суду незаконним. Заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська заявила, що вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України “про сплановане суддею завідомо неправосудне рішення, що спричинило тяжкі наслідки”.

Генпрокурор Юрій Луценко додав, що ніхто з 19 прокурорів не прийшов на засідання Київського районного суду Полтави через хворобу.
14 серпня в ГПУ заявили, що не притягатимуть до дисциплінарної відповідальності прокурорів через відсутність на засіданні суду у справі Кернеса.

16 серпня ГПУ подала апеляцію на закриття справи Кернеса.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна