100 днів ООС замість АТО: перші підсумки від Наєва

 

З початку проведення операції Об’єднаних сил (30 квітня 2018 року) Збройні сили взяли під контроль 15 квадратних кілометрів української території.
Про це заявив командувач ООС Сергій Наєв на прес-конференції в Сєвєродонецьку 16 серпня, присвяченій підсумкам 100 днів операції.

“Під час стабілізаційних дій із початку проведення операції нам вдалося забезпечити та підтримувати повний контроль над лінією зіткнення, належний рівень безпеки та стабільності в усіх районах. Обладнання лінії розмежування на волноваському, горлівському, сєвєродонецькому та світлодарському напрямках дало змогу взяти під контроль близько 15 кв. км української території. Це з урахуванням населених пунктів”, – сказав Наєв.

Він нагадав, що під український прапор було повернуто населені пункти Південне (Донецька область) та Золоте-4 (Луганська область).

“Там розпочалася нормалізація життя людей, повернення їх в українське правове поле та захист їхніх законних прав”, – зазначив генерал Наєв.

Сергій Наєв на прес-конференції. Фото: прес-центр ОС

Командувач особливо наголосив, що всі ці процеси відбувалися без порушення мінських домовленостей.

За словами КОСа, завдяки спільним зусиллям командування Об’єднаних сил, української сторони Спільного центру контролю та координації, за підсумками перших трьох місяців проведення операції вдалося майже вдвічі зменшити кількість та інтенсивність ворожих обстрілів, зокрема, із застосуванням важкого озброєння.

Так, у травні російсько-окупаційні війська здійснили 1532 обстріли наших позицій, а в липні цей показник знизився до 741 випадку.
Відповідно, зменшилася кількість обстрілів противником мирних населених пунктів на території Донбасу — з 22-х у травні до трьох у липні, сказав Сергій Наєв.

Сергій Наєв також підкреслив, що українські військові дотримуються домовленостей щодо припинення вогню з 1 липня – “вони лише відповідають на провокації російських окупаційних військ, які відверто нехтують цими домовленостями”.

За словами генерал-лейтенанта, з початку ООС приділено першочергову увагу укріпленню позицій Збройних сил України на лінії зіткнення. Було відновлено та обладнано близько 40 кілометрів траншей, зведено сотні укриттів для особового складу і техніки.

“Ця робота продовжується, адже життя солдата для нас залишається найвищою цінністю”, — зазначив командувач.

Окрім цього, триває робота з упорядкування мінно-вибухових загороджень на загрозливих напрямках на визначених ділянках лінії зіткнення.

З початку ООС було перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 1,5 тис. га місцевості, близько 30 км доріг і майже 15 га акваторії моря.

“За неповні три місяці підрозділи Об’єднаних сил виявили та знищили понад 64 тис. вибухонебезпечних предметів”, – зазначив генерал Наєв.

Командувач оприлюднив статистику, згідно з якою від 30 квітня в зоні проведення ООС було затримано 449 осіб, причетних до незаконних збройних формувань.

Наєва також поінформував, що від початку проведення ООС кількість блокпостів на територіях Донецької та Луганської областей було зменшено з 147 до 43, шість із яких – мобільні. При цьому, за потреби, передбачено можливість збільшення саме мобільної компоненти.

“Об’єднані сили прагнуть зменшити незручності для місцевого населення, що пов’язані із застосуванням заходів контролю, – сказав генерал-лейтенант Сергій Наєв. – Це стосується зменшення кількості стаціонарних блокпостів, їх дообладнання необхідною інфраструктурою. Збільшено кількість робочих місць на контрольних пунктах в’їзду-виїзду для перевірки документів, задіяні рухомі комплекси, що майже вдвічі скоротило термін проходження громадянами контрольно-перевірочних заходів. При цьому, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, пасажиропотік через контрольні пункти зріс більш ніж в 2 рази“.

Під час заходів контролю силами Національної поліції перевірено понад 465 тисяч транспортних засобів та більше 540 тисяч громадян.

Із незаконного обігу вилучено 67 одиниць вогнепальної зброї, майже 40 тисяч одиниць боєприпасів і патронів, більше 2 мільйонів кущів наркотичних рослин, майже 32 кг готових наркотичних і психотропних речовин.

За його словами, головною метою ООС є створення безпечних умов для багатовекторного відродження Донбасу, відновлення верховенства права та повного припинення бойових дій.

“У досить стислі терміни ми змогли дати людям впевненість у тому, що досягнення миру на Донбасі цілком реальне, і ця реальність настане дуже скоро”, – підсумував Наєв.

Командувач ООС відзначив, що в серпні російсько-окупаційні війська, грубо нехтуючи умови перемир’я, знову вдалися до різкого збільшення обстрілів позицій Об’єднаних сил, у тому числі із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями важкого озброєння.

“Запевняю, що Об’єднані сили і надалі будуть цілеспрямовано діяти щодо надання адекватної відповіді на кожен випадок обстрілів зі сторони окупаційних військ. Ворог має чітко знати — жоден його постріл не залишиться безкарним”, — зазначив Сергій Наєв.

“Сьогодні тут, на Донбасі, йде запекла боротьба між минулим і майбутнім, формується справжня свідома нація, яка є основою будь-якого здорового суспільства. Для того, щоб вистояти й перемогти, ми всі маємо чітко усвідомлювати, для чого ми тут, що робимо і заради чого”, — зауважив командувач Об’єднаних сил.

Згадавши наступний День Незалежності Сергій Наєв констатував: “Свобода ні для кого не падає з неба. Свободу треба виборювати. Солдати й офіцери Збройних Сил та Національної гвардії, правоохоронці й прикордонники, керівники та службовці військово-цивільних адміністрацій роблять все можливе, а інколи — просто неможливе, щоб відстояти історичне право нашого народу на свободу й незалежність”.

Як інформувала “Новинарня“, операція Об’єднаних сил замість АТО почалася 30 квітня 2018 року, відповідно до указу президента та вимог Закону України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”.

Прес-конференція з нагоди перших 100 днів ООС планувалася на початок серпня, однак була перенесена на 16-те число.

Читайте також:
Наєв зустрівся з Ярошем і запропонував шляхи легалізації добровольців в ООС

Наєв: Є чималі шанси, що війна на Донбасі може закінчитися швидко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна