Наєв зустрівся з Ярошем і запропонував шляхи легалізації добровольців в ООС

оновлено

Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв провів зустріч з очільником Української добровольчої армії, народним депутатом Дмитром Ярошем та запропонував воїнам-добровольцям шляхи легалізації в операції ОС.

Як передає “Новинарня“, про це у вівторок, 24 липня, повідомив прес-центр Об’єднаних сил.

У Краматорську “в ході конструктивної та відвертої розмови” командувач Об’єднаних сил нагадав Ярошу, що в недавньому інтерв’ю він назвав три категорії людей, які на даний час не мають права знаходитись на передньому краї, безпосередньо у бойових порядках ЗС України.

“До них відносяться:

  • Особи, які раніше відвідували підрозділи на передньому краї з метою власного піару або у власних меркантильних інтересах.
    Саме до цієї категорії відносяться слова [Наєва]: «Люди, які раніше їздили для виконання незрозумілих завдань у зону бойових дій»;
  • Особи, які не мають законного права мати зброю;
  • Особи, які офіційно не включені до складу Об’єднаних сил”, – інформує прес-центр ОС.

Командувач Об’єднаних сил підкреслив, що законодавством України не врегульоване питання участі бійців УДА у бойових діях на передньому краї, безпосередньо у бойових порядках ЗС України.

“Торкнувшись теми добровольців, генерал-лейтенант Наєв наголосив, що вважає добровольцями всіх, без поділу на тих, хто служить у Збройних силах України, Національній гвардії, Службі безпеки України, та інших складових сектору безпеки та оборони, а також відносить до цієї категорії бійців добровольчих батальйонів ЗСУ, МВС, УДА та ДУК ПС.
Командування Об’єднаних сил цінує вклад кожного добровольця у справу боротьби з російськім агресором, не розділяючи добровольців ні за належністю, ні за сферою діяльності”, – сказано водночас у повідомленні.

Однак при цьому генерал-лейтенант Наєв окреслив варіанти легалізації бійців УДА і ДУК “Правий сектор”, відповідно до Мінських домовленостей, про що йдеться ще з 2015-2016 років, але питання лишається невирішеним.
Ідеться зокрема про окремий підрозділ УДА в лавах ЗСУ.

“В ході подальшої розмови були обговорені питання участі вмотивованих бійців УДА у складі всіх видів і родів Збройних сил України (в тому числі – у складі повноцінного підрозділу) за умов укладення контракту (в тому числі – короткострокового)”, – сказано в повідомленні.

Також добровольцям було запропоновано проходження військової служби “в резерві у складі бойових військових частин спеціального призначення, розвідки та в підрозділах територіальної оборони”.

Командувач Об’єднаних сил запевнив, що у разі прийняття позитивного рішення бійцями УДА “сприятиме проходженню служби в інших силових відомствах сектору безпеки та оборони зі складу Об’єднаних сил”.

Як можна зрозуміти із формулювань прес-релізу, різні ініціативи виходили від  Яроша.

У повідомленні сказано: “Також генерал-лейтенант Сергій Наєв та Дмитро Ярош обговорили можливу участь бійців УДА у підготовці сил для охорони державного кордону, підрозділів територіальної оборони та інших ініціатив очільника УДА”.

Командування Об’єднаних сил підкреслило “готовність до діалогу на основі верховенства права та в рамках чинного законодавства”.

“Разом переможемо! Рухаємося далі!” – оптимістично закінчується звернення.

ОНОВЛЕНО. Дмитро Ярош, коментуючи повідомлення прес-центру ОС про зустріч із Сергієм Наєвим, написав: “Друже генерале, щиро дякую за гостинність та щиру розмову! Разом переможемо”.

У себе на сторінці він зазначив: “Сьогодні зустрівся з Братами по зброї – Командувачем Операції Об’єднаних Сил генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим і Начальником штабу ООС генерал-майором Валерієм Залужним…

По дорозі до Штабу УДА обдумував текст, який напишу у ФБ.
Виходило досить банально і сухо: зустрілися, обмінялися інформацією, обговорили дійсність і перспективи, завірили один одного, що тільки в єдності – сила, і що люди, об’єднані ідеєю державності української нації, здолають будь-якого ворога, в першу чергу – Московську імперію, та домовилися випити разом у Донецьку по 100 грам після звільнення Донецької та Луганської областей. Про Крим теж не забули”.

Також Ярош відреагував на фейкове відео “Роззброєння”, поширене того ж дня в YouTube.

“Інформаційна служба УДА скинула відео, де “Альфа СБУ захоплює одну із баз батальйонів УДА”.)))
Мабуть, устами народу все ж таки глаголить істина: “Якщо Бог бажає когось покарати, він відбирає розум…”

Тому, дякую ворогам за черговий безкоштовний піар СБУ і УДА, але при цьому, офіційно заявляю:
“Тилові бази 5-го, 8-го Окремих батальйонів, Окремого легкопіхотного загону “Волинь”, медичного батальйону “Госпітальєри”, Служби військової розвідки, Навчального центру, Територіальних загонів Української Добровольчої Армії працюють у штатному режимі. Передові оперативні бази – також.”

Ворогам відкриваю “важливу” військову таємницю: “всі бази УДА від 2015 року вже “захоплені СБУ”: там завжди перебувають представники військової контррозвідки, а сама УДА цілком підпорядкована Командуванню ООС.”

Тому ніяким фейкам, ворожим ЗМІ, чорноротим “типу-патріотам” ефесбешного окрасу, єдиний антикремлівський фронт не роз’єднати.

Бо ми, добровольці, волонтери, зсушники, сбушники, нацгвардійці, поліцейські, прикордонники, та всі, кому не байдуже – п’ятий рік на війні… А це багато вартує”, – написав Ярош у “Фейсбуці“.

Він додав ще кілька фото з командувачем ООС:

Сергій Наєв і Дмитро Ярош _1 Сергій Наєв і Дмитро Ярош _2 Сергій Наєв і Дмитро Ярош _3
<
>
Сергій Наєв і Дмитро Ярош, липень 2018. Фото: прес-центр ОС

Як інформувала “Новинарня“, у 2016 році Дмитро Ярош пропонував керівництву держави спеціальний закон “Про Українську добровольчу армію”, однак його не було прийнято.
Позасистемні добровольчі формування (ДУК ПС, УДА) тривалий час виконували різні, в тому числі приховані складні завдання разом із ЗСУ та іншими силами АТО. З початком ООС керівництво операції почало згортати нелегальну присутність “добробатів” на передовій.

Читайте також:
Наєв каже, що волонтерам із допомогою і добровольцям зі зброєю
на передовій не місце

На Донбасі загинув “Жук” – боєць УДА з Рівненщини Іван Жуков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна