ЗС України взяли під контроль селище Золоте-4 і підняли над ним прапор. ВІДЕО

 

У Попаснянському районі Луганської області українські військові взяли під контроль селище Золоте-4 (Партизанське), яке досі перебувало в “сірій зоні”.

Про події в селищі повідомив координатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат Дмитро Тимчук.

“За оперативними даними групи “ІС”, наприкінці червня ц.р. ротою глибинної розвідки одного з підрозділів зі складу резерву Об’єднаних сил була проведена вдала операція зі звільнення і взяття під контроль чергової важливої адміністративної одиниці – населеного пункту Золоте-4″, – зазначив нардеп – військовий журналіст у ФБ-дописі 1 липня.

За його словами, завдяки вмілому і професійному керівництву командування батальйону, рішучим діям командира роти молодшого лейтенанта Олега Ліденка і командира взводу Зураба Чіхелідзе втрат серед українських військовослужбовців і мирного населення не було.

“Операція була проведена без порушень Мінських домовленостей”, – додав експерт.

Багато обізнаних на ситуації джерел зазначають, що Збройні сили України й так контролювали Золоте-4. 

Водночас “зміну влади” в Золотому-4 підтвердив армійський волонтер Роман Донік, близький до Генштабу ЗСУ. Він заявив, що досі в селищі не було опорних пунктів Об’єднаних сил.

“Для особливо упоротих нібито місцевих із Луганської області, які не помітили різниці у зміні влади. [Місто] Золоте складається з п’яти селищ. Колишні Карбоніт, Родіна, Стахановець, Партизанське і Мар’ївка. До вчора (30 червня) Золоте-4 і Золоте-5 були якби не зовсім нашими. По Золотому-4 ходили зі змінним успіхом всі, хто хотів. Це як і по Катеринівці, де майже три роки тому [голова ОДА Геннадій] Москаль приїхав, прапор повісив, а потім звалив. І людей залишив.
Не було позицій, не було опорників, не було СП, не було постійної присутності ні військових ні влади. Вночі могли бути бойовики, вдень ЗСУшники. І навпаки”, – написав Донік у “Фейсбуці”.

Він додав, що Золоте-5 залишається “під сепарами”.

“А тут, виявляється, купа фейсбучних розумників намалювалася із тих, хто не помітив, проїжджаючи, різницю між Золотим-4 і Золотим-5.
Якщо вам, панове, які голосували у 2014 році за “путінввєдівойска”, все одно, чиї позиції на околицях населених пунктів, то нам не все одно”, – зазначив Донік.

Крім того, Роман Донік на своєму каналі в YouTube виклав відео, що показує, як над населеним пунктом піднімають державний прапор України.

На відео видно, як військовий із синьо-жовтим прапором, притороченим на зрізану гілку, піднімається по драбині і встановлює його на стіні адмінбудівлі.

У цей час військові ЗСУ хором співають гімн України та закінчують спів вигуками: “Слава Україні – героям слава!”

Кадр відео

Серед них видно грузинських добровольців.

“У Луганській області населений пункт Золоте-4 (Партизанське) остаточно повернулося під контроль України. Майже три тижні тривала активна фаза операції з повернення населеного пункту під контроль ЗСУ”, – йдеться в анотації.

Місто Золоте, розташоване на річці Комишуваха, до жовтня 2014 року адміністративно входило до складу міста Первомайськ Луганської області. Після захоплення його частини проросійськими терористами статус міста змінився. 7 жовтня 2014 року Золоте було виключене зі складу Первомайської міськради і приєднане до Попаснянського району Луганської області.
Із лютого 2015 року через місто проходить лінія розмежування, встановлена Мінськими угодами.
Частина Золотого де-факто є “сірою зоною”. Східні квартали міста, зокрема територія навколо залізничної станції Мар’ївка, залишаються під контролем бойовиків т. зв. “ЛНР”.

Читайте також:
Порошенко побував у звільненій Катеринівці на лінії фронту. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна