Медведчук зібрався заборонити фільм “Стус” через суд

 

Сайт громадського руху “Український вибір – Право народу” оприлюднив намір його лідера Віктора Медведчука судитися, щоб заборонити показ фільму “Стус”, де буде показано роль Медведчука-адвоката на процесі 1980 року над поетом Василем Стусом.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться в заяві за підписом “адвоката В. В. Медведчука” Ігоря Кириленка.

“…У разі виходу в прокат фільму «Стус» («Птах душі») з недостовірною інформацією про Віктора Медведчука, я залишаю за собою право на відповідні правові дії, в тому числі спрямовані на заборону через суд демонстрації подібного фільму”, – зазначено в тексті від 12 серпня.

Кириленко стверджує, нібито “за останні дні українці стали свідками безпрецедентної за своєю цинічністю піар-кампанії, очолюваної прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом”. 

“До запущеної і розкрученої так званими патріотами жалісливої історії про те, як із фільму «Стус» («Птах душі») нібито за дзвінком з «адміністрації Медведчука» прибрали «сцену суду над Стусом» (що є відвертою брехнею від першого до останнього слова), «несподівано» підключився прем’єр-міністр України Гройсман… «Великий реформатор» Гройсман тут же доручив «керівництву Мінкульту і Держкіно в максимально стислі терміни» розібратися в ситуації, щоб не допустити підміни «історичної правди».
Цю новину відразу підхопили так звані незалежні українські ЗМІ. Маститі журналісти і видання, які ратують за свободу слова в країні, скромно замовчували той факт, що Гройсман, по суті, доручив керівництву Міністерства культури України та Державного агентства України з питань кіно здійснювати цензуру і своїми діями втручається у творчий процес”, – сказано в заяві.

У Медведчука називають скандал навколо стрічки “брудною політичною грою” та зазначають, нібито син поета Дмитро Стус назвав ще не знятий фільм “м’яко кажучи, смішним і неприйнятним”.

“Очевидно, що сама кампанія, яка розпочалася 10 серпня, була добре спланована, а основна частина творчого колективу використовувалася владою і персонально Володимиром Гройсманом як безправні статисти”, – вважають у Медведчука, закидаючи прем’єру “бажання попіаритися на цій темі напередодні прийдешніх виборчих кампаній”.

“…Стус мав такі переконання і здійснював дії, які підпадали під норми Кримінального кодексу УРСР. Будь-яка людина, яка залучалася по тій же 62-й статті КК УРСР, вважалася «ворогом радянської влади» і була спочатку, з моменту свого арешту, запрограмована на отримання відповідного вироку… Будь-радянський адвокат, який жив і працював в СРСР, максимум, що міг зробити, так це спробувати хоч трохи пом’якшити вирок, але це виходило вкрай рідко”, – заявив водночас захисник Медведчука.

Читайте також:
Під тиском громадськості у фільм “Стус” повернули сцени з Медведчуком

Як інформувала “Новинарня“, 10 серпня актор Геннадій Попенко повідомив, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили згадки про Віктора Медведчука, який виступав державним адвокатом у процесі над поетом 1980 року, хоча сам Стус від нього відмовився.

За деякими даними, на творців фільму (режисер – Роман Бровко) нібито вплинув Медведчук – впливовий проросійський політик із ГО “Український вибір” і партії “За життя”, кум президента РФ Володимира Путіна.

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Інформація про усунення з фільму згадок про Медведчука спричинила обурення проукраїнських соцмереж.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав “фейком”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно “зробити все можливе”, щоб у фільмі про Василя Стуса історію було подано “чесно, повністю і без перекручувань”.

Голова Держагентства України з питань кіно Пилип Іллєнко повідомив, що сцени з Віктором Медведчуком були прибрані авторами з фільму “Стус” уже після виділення картині держфінансування.
“Я вважаю неприпустимим подібні зміни в фільмі, що стосується української історії, конкретної постаті. Мені здається, ці зміни невиправдані з художнього сенсу. Я читав сценарій, вони займають у ньому важливе місце”, — сказав Іллєнко.
За його словами, Держкіно розпочало перевірку фільму “Стус”, на виробництво якого виділяло гроші.

Читайте також:
Журналісти “1+1” виступили проти участі жінки Медведчука
в “Танцях з зірками”. ПІДПИСИ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна