Під тиском громадськості у фільм “Стус” повернули сцени з Медведчуком

 

Знімальна група фільму “Стус” вирішила дозняти вилучену раніше зі сценарію сцену суду над Василем Стусом за участю адвоката Віктора Медведчука.

Про це йдеться в заяві знімальної групи, розміщеній на сторінці фільму у “Фейсбуці”.

Зазначається, що сцена суду була видалена з останніх драфтів сценарію разом із двома десятками інших сцен, зокрема після розмови з сином поета (Дмитро Стус зараз очолює музей Шевченка в Києві).

“…Розуміючи, що картина виходитиме в прокат в розпал передвиборчої кампанії, ми не хотіли робити пам’ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів”, – зазначили творці “Стуса”.

Втім, розуміючи суспільну значущість теми, з огляду на кількість прохань з боку громадськості повернути сцену до фільму, його автори за останню добу зібрали продюсерську групу, щоб розглянути можливість вшанувати суспільний запит на присутність в художній картині про поета епізоду суду за участі його адвоката.

“Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію серед іншого і цю сцену, ми не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства”, – йдеться в заяві.

“Найближчим часом сцену буде дознято, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом”, – сказано в повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, 10 серпня актор Геннадій Попенко повідомив, що зі сценарію фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани у 2019 році, видалили згадки про Віктора Медведчука, який виступав державним адвокатом у процесі над поетом 1980 року, хоча сам Стус від нього відмовився.
За деякими даними, на творців фільму (режисер – Роман Бровко) нібито вплинув Медведчук – впливовий проросійський політик із ГО “Український вибір” і партії “За життя”, кум президента РФ Володимира Путіна.

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Інформація про усунення з фільму згадок про Медведчука спричинила обурення проукраїнських соцмереж.

Продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен зі стрічки, однак, за його словами, сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму. Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав “фейком”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив очільникам Мінкульту та Держкіно “зробити все можливе”, щоб у фільмі про Василя Стуса історію було подано “чесно, повністю і без перекручувань”.

Голова Держагентства України з питань кіно Пилип Іллєнко повідомив, що сцени з Віктором Медведчуком були прибрані авторами з фільму “Стус” уже після виділення картині держфінансування.
“Я вважаю неприпустимим подібні зміни в фільмі, що стосується української історії, конкретної постаті. Мені здається, ці зміни невиправдані з художнього сенсу. Я читав сценарій, вони займають у ньому важливе місце”, — сказав Іллєнко.
За його словами, Держкіно розпочало перевірку фільму “Стус”, на виробництво якого виділяло гроші.

Читайте також:
Журналісти “1+1” виступили проти участі жінки Медведчука
в “Танцях з зірками”. ПІДПИСИ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна