З фільму “Стус” прибрали всі згадки про Медведчука, який посприяв засудженню поета

 

Зі сценарію художнього фільму про поета і дисидента Василя Стуса видалили всі згадки про Віктора Медведчука, який виступав адвокатом Стуса на судовому процесі над ним 1980 року і фактично сприяв його засудженню.

Першим не це звернув увагу актор і тележурналіст Геннадій Попенко, який написав відповідний допис у “Фейсбуці“.

“Проходячи кастинг на фільм «Стус», я читав сценарій до фільму. У ньому БУЛА сцена останнього суду над Стусом. Саме того суду, що його Стус та українська інтелігенція не визнавали, але адвокат Стуса, товариш Медведчук, визнав не лише суд, а й Стусову «провину»”, – наголосив Попенко.

Попенко також нагадав, що за такого сприяння “захисника” (від якого поет, до слова, відмовився) Стуса засудили до заслання, з якого він не повернувся.

Український класик помер у радянському таборі в 1985-му, лише за шість років до здобуття Україною незалежності.

“Нещодавно побачив , що сцени суду вже немає у фільмі. Запитав про це в акторів, що грають у фільмі. Вони підтвердили, що сцени суду вже немає. Її прибрали зі знімального графіка, нікого не попередивши.
Навіть такого персонажа, як Медведчук, у фільмі вже немає. Проте кастинг на нього був, актора було знайдено і він готувався до зйомок”, – написав Попенко.

Він додав, що зі слів учасників знімального процесу, “продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом”.

Як пише “Українська правда.Життя“, продюсер стрічки Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення зі сценарію сцен із Медведуком.

“Так, видалили дійсно, але не тільки цю сцену, але й деякі інші. Перш за все, бо сценарій спочатку передбачав майже 180 хвилин”, – зазначив продюсер.

Він запевнив, що Медведчука “прибрали” з фільму виключно задля скорочення хронометражу.

Інформацію про дзвінок від імені Медведчука Денисов назвав фейком.

Фільм “Стус” (попередня назва – “Птах душі”) має вийти на екрани 2019 року.  Стрічку створює UM GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Згори – кадр із фільму “Стус”. Знизу – фото Василя Стуса, зроблене під час його першого арешту в 1972 році

Режисер-постановник фільму “Стус” Роман Бровко наприкінці липня 2018 року в інтерв’ю “Радіо Свобода” на запитання, чи фігуруватиме у фільмі постать Віктора Медведчука, відповів так:
“Перша версія сценарію у нас була дуже розширена. У нас був і суд, і події в суді, відповідно вся ця сцена була. Теж цікава ситуація. Ми говорили спочатку і про розширену телевізійну версію, бо, щоб показати історію Стуса, я скажу чесно, ми десь мали сценарій, котрий, якби це екранізувати повністю, напевне, це було б 4 серії по 48 хвилин. Шкода, у нас не була підтверджена телевізійна версія. І багато було подій…
Зараз канали займають дуже цікаву, хитру позицію: ви зніміть кіно, покажіть, а потім говоритимемо. Хоча у мене таке враження, що навіть якщо там була би постать Медведчука, то, може, навіть деякі найбільші кінопрокатники в Україні не хотіли б це кіно брати у прокат, тому що ніби цензури немає, заборони немає, але є такі певні досі…”

На уточнення, чи означає це, що кума Путіна, колишнього голову адміністрації президента Леоніда Кучми “досі побоюються”, Бровко визнав: ставляться “досить обережно”.

“Досить обережно. Ніхто ніби нічого не каже, ніхто нічого не забороняє, але є така певна обережність. Є певне таке перестрахування”.

Він також уже тоді  підтвердив, що Медведчука в сценарії фільму більше немає.

Фото: 44.ua

Читайте також:
Журналісти “1+1” виступили проти участі жінки Медведчука в “Танцях з зірками”. ПІДПИСИ

Кум Путіна Медведчук підтвердив приєднання до партії Рабиновича “За життя”


Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна