У боєзіткненні під Майорськом загинув донбасівець Дмитро Український із 24 омбр. ФОТО

оновлено

Стало відоме ім’я військового ЗС України, з яким було втрачено зв’язок 8 серпня після того, як у “сірій зоні” неподалік Майорська (район Горлівки, Донецька область) відбулося бойове зіткнення українського розвідувального підрозділу з противником.
Це Дмитро Український, позивний “Шубін”, військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади. Він загинув і був евакуйований бойовиками “ДНР” на їхній бік.

“Дмитро Михайлович Український, 3 листопада 1979 р.н., [уродженець] м. Хрестівка (кол. Кіровське, Донецька область), позивний «Шубін». Останнім часом мешкав з сім’єю у Лисичанську. На фронті – з 2014 року.
Вічна пам’ять вірному синові України…” – написав у “Фейсбуці” волонтер Книги пам’яті полеглих за Україну Станіслав Смук.

Як інформувала “Новинарня“, на брифінгу в прес-центрі операції Об’єднаних сил командир 24 омбр підполковник Валерій Гудзь розповів про обставини того бою: “8 серпня один з підрозділів бригади виконував розвідувальне завдання щодо виявлення противника у визначеному районі, у так званій «сірій зоні». В ході висування розвідувальна група потрапила в засідку противника. Для забезпечення відходу основної групи з району виконання завдань група прикриття прийняла бій. Після виходу основної групи був втрачений зв’язок з одним військовослужбовцем. Вже в районі збору, незважаючи на вогневий контакт, командир групи прийняв рішення організувати пошуки даного військовослужбовця, які результатів не дали”.

Згодом сепаратистські онлайн-ресурси оприлюднили фото документів та тіла загиблого, яке потрапило їм до рук у районі Майорська.
Речник бойовиків “ДНР” Данило Безсонов заявив, нібито український боєць, уродженець Донеччини, переходив на їхній бік за домовленістю та був убитий внаслідок обстрілу збоку ЗСУ.

ОНОВЛЕНО. Речник ООС Анатолій Стельмах на брифінгу 10 серпня натомість розповів: “Дмитро Михайлович Український … 8 серпня у складі розвідувальної групи виконував розвідувальне завдання в так званій “сірій зоні”. Будучи командиром групи прикриття зрозумів, що потрапив у засідку, прийняв бій. Основна група, отримавши доповідь від Дмитра Українського про засідку, почала відхід. Дмитро Український разом з побратимом, якому щойно виповнилося лише 19 років, вели бій з переважаючими силами противника. З’ясувавши, що основна група відійшла й отримавши наказ на відхід, залишився посеред ворога й наказав відходити 19-річному розвіднику”.

“Молодший сержант Дмитро Михайлович Український загинув як герой. Пам’ять про нього завжди залишиться в серцях його побратимів. За мужність та героїзм в ході виконання бойового завдання Дмитра Українського представлено до державної нагороди посмертно”, – додав підполковник Стельмах.

Загиблого Дмитра “Шубіна” опізнали його побратими за татуюванням, набитим ще влітку 2014 року.
Вони заперечують можливість переходу Українського на сторону ворога.

“Прощавай, брате, ти завжди будеш у наших серцях! Воїн, який завжди йшов попереду, загинув героєм!” – ідеться в дописах друзів на ФБ-сторінці Дмитра Українського.

Із деяких коментарів та фото випливає, що раніше Український служив у підрозділах міліції спецпризначення.

Дмитро Український - Шубін _2014 Дмитро Український - Шубін _ Дмитро Український - Шубін Дмитро Український - Шубін 9.08.2018 Дмитро Український - Шубін _2016
<
>

“Ми з Дімоном стояли на блокпосту 22.08.2014 року. Біля Сєвєродонецька. Місто тільки звільнили. Ми дуже зраділи, коли побачили цих файних жіночок в автівці, попросили сфоткатись. Спочатку я його сфотав, потім він мене. )
Без двох тижнів з того часу пройшло чотири роки. З перших днів війни Діма Шубін був з нами. І сьогодні його не стало. Він загинув у бою як герой.
Він завжди був героєм і буде у віках. Дякую за дружбу, брате… Скоро зустрінемось.
Дмитро Шубін, дякую за таке хоробре життя”, – пише Олександр Вольний, який раніше служив у спецназі ГУ НП в Луганській області.

ОНОВЛЕНО. У прес-службі БПСПОП “Луганськ-1” підтвердили, що раніше Український служив у цьому міліцейському добробаті.

“8 серпня, на Горлівському напрямку, під час виконання бойового завдання загинув наш побратим, колишній боєць батальйону “Луганськ-1”, боєць БПОП, військовослужбовець 24ї механізованої бригади Дмитро Український (позивний “Шубін”) – чесна, порядна людина з високим відчуттям справедливості, який залишиться в пам’яті друзів на віки”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці підрозділу.

Для бажаючих допомогти родині Дмитра картка дружини:
5168 7427 0669 2278 Голуб Юлія

Читайте також:
Доба ООС: 45 обстрілів, снайпери під Мар’їнкою, ще один зигиблий воїн

За даними “Новинарні“, Дмитро Український “Шубін” – четверта бойова втрата ЗСУ в серпні 2018 року.
Раніше, 4 серпня, під Авдіївкою загинув сержант 92 омбр Федір Балог із Харківщини. 8 серпня полягли волинянин Андрій Єлістратов із 14 омбр – внаслідок обстрілу автомобіля з ПТРК під Золотим та мешканець Одещини Віктор Кандалюк із 28-ї бригади – від кулі снайпера.

Читайте також:
Коваль, легіонер, брат загиблого кіборга.
Три бійці батальйону “Донбас-Україна”, які воюють поруч з домівками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна