Херсонську активістку Гандзюк облили сірчаною кислотою. Її можуть евакуювати до Києва

 

Проукраїнську активістку з Херсона, керуючу справами міськвиконкому Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою.

Про це повідомив її адвокат Масі Найєм.

“Тільки зараз встановили, що облили Катю концентрованою сірчаною кислотою. Якби відразу провели експертизу, то стало б зрозуміло, що це – промисловий прекурсор чи кустарно виготовлений. І, відповідно, знайти виконавця”, – написав київський юрист у “Фейсбуці” вдень 1 серпня.

Масі Найєм зазначив, що поліція затрималася з проведенням експертизи, зокрема через те, що цього потрібна постанова суду.

Таке саме пояснення в розмові з учасниками пікету під МВС у Києві дав керівник департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко. За його словами, експертизу щодо кислоти не було проведено, і відео з камер спостереження не було знято поліцією через особливості зміненого Кримінально-процесуального кодексу – потребу отримати рішення суду.

Тим часом стало відомо, що Катерину Гандзюк можуть перевезти на лікування до Києва.

Про це пише місцеве видання Херсон Daily, посилаючись на слова голови профільної комісії Херсонської міськради Леоніда Ремиги.

На засідання комісії 1 серпня не прийшла більшість депутатів. Присутні припустили, що депутати пішли провідати Катерину Гандзюк, проте Ремига заперечив: “До неї, все одно, зараз нікого не пускають. Готується евакуація до Києва“.

Лікар-анестезіолог Херсонської обласної лікарні Ігор Равелєв в ефірі телеканалу “112 Україна” повідомив, що Гандзюк залишається в стабільно важкому стані.

“Площа ураження залишається такою ж самою – 30%. Стан хворої за добу не змінився в гірший бік, стабільно важкий. Вона в свідомості, контактна. Всі її життєво важливі функції нормалізовані у вигляді нормального артеріального тиску, роботи нирок, тому хвора стабільна”, – сказав він.

ОНОВЛЕНО. Напад із кислотою на Катерину Гандзюк перекваліфікували як замах на вбивство.
Про це повідомив на брифінгу заступник начальника поліції Херсонської області Микола Вербицький.

“…За попереднім висновком судово-медичної експертизи, отриманого сьогодні, стало відомо, що речовина, якою облили чиновницю, є концентрованою сірчаною кислотою. У зв’язку з отриманням висновку про ступінь тяжкості отриманих тілесних ушкоджень та їх небезпечності для життя на час даний злочин кваліфіковано за статтею 15 (Замах на вчинення злочину), а також пунктом 4 частини 2 статті 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України”, – цитує Вербицького прес-служба ГУ НП.

За його словами, наразі поліцейські опитали жителів 250 квартир, які розташовані в районі вчинення злочину. Слідство відпрацьовує торгові заклади, підприємства та організації, у яких встановлено камери відеоспостереження.

Вербицький каже, що встановлено 14 відеокамер, з десяти вже знято відеоінформацію.

“У засобах масової інформації поліцією розповсюджено відео з однієї з камер, де видно особу, яка підозрюється у скоєнні злочину. Крім того, по прикметах були орієнтовані екіпажі патрульної поліції, поліції охорони та групи реагування”, – кажуть в поліції.

Начальник поліції уточнив, що наразі розглядаються декілька версій, зокрема, злочин скоєний у зв’язку зі службовою діяльністю потерпілої та її активною громадянською позицією.

“Крім того, у слідства є підстави вважати, що злочинець міг мати спільників, які допомогли підозрюваному втекти з місця скоєння злочину”, – додав Вербицький.

За повідомленням ГУ НП, над розкриттям злочину працює спеціально створена міжвідомча слідчо-оперативна група у складі працівників  Головного управління Національної поліції Херсонської області, обласної прокуратури та Управління СБУ Херсонщини.

Читайте також:
“Давайте в око наллємо лідокаїн?”
Адвокат Масі Найєм провідав у Херсоні облиту кислотою Катерину Гандзюк

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськради Херсона, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облив кислотою невідомий.

Прес-служба ГУ Нацполіції Херсонщини згодом опублікувала перезняте на телефон відео з камери спостереження, на якому видно зловмисника в чорній футболці, сірих чи бежевих шортах і кепці, що тікає з місця злочину.

Катя залишається в реанімації, її стан важкий, але стабільний. У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока, волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра кислоти.

Катя при свідомості, вранці 1 серпня вона змогла прислати редактору “Новинарні” жартівливе повідомлення.

Правоохоронці перекваліфікували напад на Гандзюк з хуліганства на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування.

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та антидержавним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо, була рішучим опонентом проросійських сил у регіоні.

Читайте більше:
У Херсоні облили кислотою громадську діячку Катерину Гандзюк

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна