Зеркаль з МЗС: Загострення на Азові штучно створене в інформаційному полі

 

Загострення в Азовському морі, де російська берегова охорона ФСБ блокує торговельні судна з українських портів, є “штучно створеним в інформаційному полі”.
Як передає “Новинарня“, про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі “Інформаційного вечора” на “5-му каналі” в п’ятницю, 20 липня.

“Зараз є штучно створене загострення в інформаційному полі питання Азову. Воно завжди існувало. Військова присутність в Азовському морі росіян більша від нашої, це зрозуміло. По всіх канонах міжнародного морського права військові кораблі мають право зупиняти цивільні кораблі для огляду. Для цього не потрібні жодні мандати – нічого”, – сказала Лана Зеркаль.

“Якщо це не перевищує розумний строк затримання, немає скарг від капітанів, судновласників, у нас (в України) є можливість сказати тільки, що “ми вважаємо”. На підставі чого? На підставі інформації в ЗМІ, що є проблема з затримкою кораблів”, – заявила Зеркаль.

“Якщо у нас будуть матеріали, які нам дозволяють заявити протест проти затримання, ми будемо цим користуватися”, – запевнила заступник глави МЗС.

Але, за словами Зеркаль, наразі таких матеріалів немає.

“Ми всі використовуємо інформацію з відкритих джерел. А чи є в нас хоча б одна скарга від судновласника? Чи є в нас хоча б одна скарга від капітана цього судна, який був затриманий?”, – риторично зауважила дипломат

Вона також підкреслила: “Наразі я бачу дуже багато спекуляцій навколо цього, і мене напружує це, оскільки ми розуміємо, що будь-яке напруження в Азовському морі може призвести до неконтрольованих подій“.

Як повідомляла “Новинарня“, після загострення ситуації на Азовському морі президент Петро Порошенко припустив, що Росія готує атаку на Маріуполь.

Читайте також:
Росіяни на Азові затримали 148 суден з портів України. МІ готує план дій

“Новий рекорд”. Росіяни затримали на Азові за добу сім торгових суден

Росіяни змінили тактику щодо затримання торгових суден на Азові

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна