Що відбувалося довкола САП: Ківа з бабусями, облитий зеленкою Шабунін і провокатори в НАБУ

 

У будівлю Національного антикорупційного бюро сьогодні, 17 липня, увірвалися невідомі та влаштували безлади.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на джерело в НАБУ.

“Зранку був так званий АТОвець Ваня Грабар з групою так званих «протестувальників». Вломилися всередину, розкидали меблі. Поліція стояла дивилася. Вже коли вони всередині почали трощити, їх вивели”, – розповів співрозмовник УП.

За його словами, провокатори увірвалися в хол через двері громадської приймальні, які зазвичай замкнені.

“Вони їх виламали та увійшли. Між холом та частиною, де кабінети, є металева ролета. Її опустили, тому до кабінетів вони не дійшли”, – пояснило джерело.

Після цього в будівлі НАБУ посилили заходи безпеки, співробітники агентства збирають відео з камер спостереження для доказової бази.

У НАБУ зазначають, що Іван Грабар у 2012 році був судимий за крадіжку грошей за заявою Інги Харченко (вона ж Дейдей – на той час дружина нинішнього нардепа). Потім був помічником у депутата “Народного фронту” Євгена Дейдея. Грабар є співзасновником громадської організації “Народний визвольний корпус” разом із помічником Дейдея.

Почалося все з того, що раніше цього дня біля будівлі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зібралися протестувальники.

Акцій протесту було кілька. Перша, під назвою “Холодницький, пакуй рюкзак і на вихід!” (як реакція на закриття справи “рюкзаків Авакова”), проходила з вимогою відставки керівника відомства Назара Холодницького. Цей пікет, що відбувався під егідою Центру протидії корупції та Автомайдану, було анонсовано заздалегідь.

А напередодні його проведення в соцмережах почали з’являтися анонси іншої акції – проти керівника НАБУ Артема Ситника. Згідно з дописом згаданого вище Івана Гарбара, акція “Ситник у шоколаді” мала відбутися теж 17 липня о 9:30 біля будівлі НАБУ (за адресою вулиця Сурикова, 3).

Проте у вказаний час під НАБУ ніхто не зібрався, натомість о 9:30 “альтернативний” першому мітинг (без попередніх анонсів) з вимогами звільнити Ситника виник під САП (вулиця Ісаакяна, 17).

Як зазначають у соцмережах, очолював його одіозний Ілля Ківа (колишній голова департаменту по боротьбі з наркозлочинністю Нацполіції та радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова).
Позаяк Ківа називає себе головою Соціалістичної партії, організовані ним люди тримали й прапори цієї політичної сили.

Ілля Ківа на мітингу під САП. Фото: Центр протидії корупції

Учасники цього мітингу, переважно жінки літнього віку та підлітки, у меті своєї присутності під САП орієнтувалися погано. На запитання про те, чому вони там зібралися, відповідали, що прийшли протестувати “проти всього поганого”, підтримувати пенсіонерів, малозабезпечених, матерів-одиначок тощо. Хто такий Ситник і що таке НАБУ, більшість із них не знала (відео).

Учасник мітингу проти керівника НАБУ Артема Ситника. Фото: Центр протидії корупції

Після мітингу активісти зафіксували приведених Ківою людей за отриманням грошей (відео).

Ще одну групу людей організував Всеволод Філімоненко, який називає себе журналістом. Він привів до САП провокаторів, які спричинили суперечки між першими двома групами.

Як зазначають у ЦПК, Філімоненко “провокував Віталія Шабуніна та Центр протидії корупції”, заявляючи, що вони замовили і заплатили за його “акцію проти Холодницького”. Зокрема, він перед камерами роздавав по 100 гривень “своїм” бабусям – начебто для підтримки Шабуніна на акції проти Холодницького.
Нагадаємо, що Філімоненко судиться з Шабуніним.

Самого Шабуніна, щойно він приїхав на акцію “Холодницький, пакуй рюкзак…”, облили зеленкою й закидали тортами “Рошен” (адже він підтримує Ситника, який нібито “в шоколаді”, тобто є людиною президента Порошенка).
Ймовірно, зробили це люди з “табору” Ківи. Очевидці також стверджують, що один із них був у військовій формі.

Згодом Шабуніну діагностували хімічний опік обох очей.

Віталій Шабунін про події 17 липня:

У свою чергу Спеціалізована антикорупційна прокуратура засудила насильство  та завдання шкоди здоров’ю протестувальника за допомогою зеленки.

“Виражаємо співчуття постраждалим протестувальникам, вимагаємо належного розслідування події та покарання тих, хто зазіхнув на конституційну свободу вираження поглядів та мирних зібрань”, – заявили у прес-службі відомства САП.

“Що б не стало причиною для протестів, вони повинні відбуватись в рамках Конституції України і не нести загрози протестувальникам та оточуючим”, – додали у відомстві, запевнивши, що жодні пікети та мітинги не змусять прокурорів САП ухвалювати або не ухвалювати певне рішення, “оскільки прокурор керується у своїй діяльності лише Конституцією та законами України”.

Невдовзі активісти опублікували фото керівника добровольчого батальйону ОУН Миколи Коханівського та Руслана Журила (менеджера фігуранта справ НАБУ Миколи Мартиненка), яких назвали “ймовірними організаторами захисту Назара Холодницького”.

Руслан Журило і Микола Коханівський у “Макдональдсі” неподалік від САП

Читайте також:
НАБУ оскаржило закриття Холодницьким справи проти сина Авакова

САП мститься НАБУ за акваріум Холодницького, – Ситник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна