Справа “рюкзаків Авакова”: САП закрила провадження щодо сина й заступника міністра

 

Третій фігурант справи “рюкзаків Авакова” – підприємець Володимир Литвин – хоче взяти провину на себе, і САП закрила провадження щодо Авакова-молодшого та екс-заступника міністра Чеботаря.

Про це йдеться в повідомленні Національного антикорупційного бюро 12 липня.

У відомстві інформують, що ввечері 11 липня детективу зателефонував прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василь Кричун. Він “повідомив, що виніс постанову про закриття кримінального провадження” стосовно сина очільника МВС Олександра Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря.

“Щодо третього підозрюваного (Литвина), представника фірми-переможця, яка мала поставити ці рюкзаки, то він висунув версію про одноосібне вчинення кримінального правопорушення”, – зазначають в НАБУ.

Детективи Бюро вважають рішення про закриття справи “незрозумілим і непослідовним”.

Вони нагадали, що в квітні цього року разом із САП вирішили, що всі докази в справі про розкрадання здобуто, і відкрили матеріали стороні захисту для ознайомлення.

“Після цього на вимогу прокурорів детективи підготували об’ємний реєстр та обвинувальний акт стосовно всіх трьох підозрюваних, які потрібні лише у випадку скерування до суду”, – наголосили в Бюро.

Водночас, 10 липня в ЄРДР з’явилася відмітка прокурора САП про відновлення досудового розслідування у справі, хоча вона вже перебувала на стадії ознайомлення з матеріалами.

Також у відомстві зазначили, що місяць тому, 12 червня, попросили суд обмежити захист у термінах ознайомлення із матеріалами справи.

“Прокурор САП дане клопотання тоді не підтримав, відтак детективи подали його самостійно. Наразі це клопотання досі не розглянуто”, – кажуть у НАБУ.

Читайте також:
Справа рюкзаків: суд відпустив Авакова й Чеботаря під особисте зобов’язання

Як повідомляла “Новинарня“, 31 жовтня НАБУ провело обшуки в помешканнях сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – Олександра – та в його компаньйонів у справі про можливу розтрату державних коштів при закупівлі рюкзаків для МВС.
Пізніше стало відомо про затримання трьох осіб, зокрема сина Авакова та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря, а також харків’янина Володимира Литвина.
Того ж дня, 31 жовтня, правоохоронці доставили сина міністра внутрішніх справ в ізолятор тимчасового утримання. Затриманим повідомили про підозру.

У лютому 2015 року МВС уклало договори з ТОВ “Дніпровенд” на пошиття 5 тисяч рюкзаків вартістю 14,49 млн. грн. та ФОП “Плигачов” на 1 тис. рюкзаків вартістю 2,1 млн. грн.
У мережі з’явилося відео з прихованої камери, на якому син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, імовірно, домовлявся з екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем про поставку рюкзаків для підрозділів міністерства в обхід тендеру.

Навесні 2016 року НАБУ в рамках досудового розслідування отримало доступ до банківських рахунків компанії – постачальника тактичних рюкзаків для МВС “Дніпровенд”, яку пов’язують із сином міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександром.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи МВС за попередньою змовою з суб’єктами господарської діяльності вчинили розтрату ввіреного їм майна при закупівлі 6 тисяч рюкзаків для потреб бійців у зоні АТО.

За версією слідства, у 2015 році затримані особи були причетні до закупівлі коштом МВС рюкзаків за ціною, суттєво вищою за середньо ринкову. Товар не був поставлений вчасно та до того ж не відповідав вимогам, встановленим МВС, внаслідок чого державі було завдано збитків в розмірі понад 14 мільйонів гривень.

Глава МВС Арсен Аваков заперечує причетність його родини до закупівлі рюкзаків. Він назвав це розслідування “казкою” та вніс в е-декларацію своє авторське право на цей “сценарій“.

Читайте також:
Суд дозволив НАБУ перевірити телефон Авакова з приводу рюкзаків

МВС назвало обшуки НАБУ в сина Авакова “політичними,
а не юридично обґрунтованими”

САП мститься НАБУ за акваріум Холодницького, – Митник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна