Ківа вже не голова СПУ: його виключили з партії зі скандалом

 

Колишнього голову департаменту по боротьбі з наркозлочинністю при Національній поліції Іллю Ківу позбавили статусу голови Соціалістичної партії України і взагалі виключили з цієї політичної сили.

Як передає УНІАН, відповідне рішення було одностайно ухвалене в суботу, 27 січня, під час спільного засідання політради і центральної контрольної комісії СПУ.

За словами “лідера партії” Петра Устенка, це засідання політради було скликано позачергово в зв’язку зі “спробою рейдерського захоплення партії“.

“Ми планували взяти участь у масштабному об’єднавчому з’їзді соціалістів і соціал-демократів, вирішили провести переговори про співпрацю з іншими партіями, які є учасниками цих зборів: Соціал-демократичною партією, СДП Капліна, партією пенсіонерів, Робочою партією”, – зазначив він.

“Однак, щоб зірвати цей процес об’єднання лівих, 24 січня ввечері чиновники Мін’юсту сфальсифікували документи і викинули з реєстру все керівництво СПУ на чолі з лідером партії Петром Устенком і підмінили склад політради, змінили структуру політради партії в цілому, змінили структуру органів і статут СПУ. Вони вирішили ввести в СПУ праворадикалів. Вони зробили спробу рейдерського захоплення політсили”, – стверджує Устенко.

На його думку, СБУ повинна розслідувати факт зламу державного реєстру та внесення завідомо неправдивих даних.

Устенко також зазначив, що відповідно до статутних документів СПУ, голова СПУ не є керівником СПУ, не має права підпису на документах політсили, не є членом політвиконкому і політради партії, не має права голосу на засіданнях, а лише має право в майбутньому очолити фракцію у Верховній Раді й від її імені представляти СПУ в органах влади.

Устенко також зазначив, що після обрання Ківи на пост глави партії він не виконав жодного взятого на себе зобов’язання.

Кива спробував у рейдерський спосіб захопити партію і зробити її інструментом розбрату лівого поля. Він працює проти політичної сили, тому перебування його в рядах Соцпартії є неможливим”, – заявив Устенко.

Також делегати доручили Устенку і голові ЦКК звернутися до НАБУ, СБУ, НАЗК, Міністерства юстиції з метою запобігання рейдерського захоплення СПУ і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які, за словами Устенка, внесли до Держреєстру завідомо недостовірні дані щодо керівного складу та статутних органів СПУ.

Делегати також одноголосно проголосували за те, щоб вступити в переговори з представниками інших політсил лівого спрямування щодо майбутнього об’єднання.

Тим часом народний депутат Сергій Каплін, який раніше також заявляв про своє лідерство в СПУ, у “Фейсбуці” написав: “Сьогодні на з’їзді Соціал-демократичної партії (СДП) ми об’єднали зусилля для майбутньої боротьби. До лав проєвропейських лівих тепер входять СДП, Соціалістична партія України, Робітнича партія, Партія пенсіонерів, Партія Зелених, Партія “Зелена планета”, очільники профспілок, ветерани ВСУ та МВС“.

 

Нагадаємо, в 2016 році Мін’юст не затвердив комуністичну символіку Соцпартії, при цьому в керівництві СПУ стався розкол.

Колишній лідер СПУ, екс-глава МВС часів прем’єра Януковича Василь Цушко пішов у іншу партію – “Соціалісти”.

У липні 2017 року Ілля Ківа написав, що очолив Соцпартію.

Тоді ж лідер Соціал-демократичної партії Каплін, заявив, що Ківу призначив лідером СПУ “сфальсифікований” з’їзд, на якому попередній “незаконний керівник” Петро Устенко “здав партію аваковським”.

Натомість Соцпартія нібито “виграла Вищий адмінсуд і вигнала з керівництва банду Авакова і Петренка”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна