Порошенко на роковини збиття рейсу MH17: покарання Росії має бути невідворотним

У день четвертих роковин збиття російськими окупантами на Донбасі “Боїнга” “Малайзійських авіаліній”, 17 липня, президент України Петро Порошенко заявив, що Україна надаватиме всю необхідну допомогу для розслідування цього злочину та покарання Росії, яке має бути невідворотним.
Про це йдеться в дописі на ФБ-сторінці глави держави.

“Четверті роковини трагедії #MH17. Схиляємо голови у скорботі та молимось із родинами 298 трагічно загиблих“, – написав президент.

Він нагадав, що спільна слідча група з представників Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України встановила: “літак був збитий російським зенітно-ракетним комплексом “Бук”, який належав російським військам та був доставлений з РФ. Саме Росія має понести відповідальність за цей теракт“.

“Україна і надалі надаватиме усю необхідну допомогу для проведення професійного розслідування та покарання винних у трагедії. Підтвердженням цього є нещодавня ратифікація українським парламентом Угоди між Україною та Нідерландами про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17. Вона врегульовує питання співпраці компетентних органів обох держав та переслідування і засудження винних у рамках судової системи Нідерландів”, – зазначив Порошенко.

“Вірю у встановлення істини та досягнення справедливості. Усі причетні до цього теракту мають бути притягнуті до відповідальності та понести покарання”, – додав президент.

Читайте також:
Доказів слідчої групи достатньо, щоб засудити керівників Росії
у справі MH17, – Мін’юст

Нідерланди: суд у справі збитого “Боїнга” MH17 пройде в Гаазі

Справа MH17: з’явилося відео розслідування Міжнародної слідчої групи

На місці катастрофи рейсу МН17. Фото Reuters

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

24 травня 2018 року те саме заявила Міжнародна слідча група: рейс MH17 збив “Бук” російської 53-ї бригади з Курська.

Парламент Нідерландів 12 червня схвалив угоду між Гаагою й Києвом з метою спростити можливе переслідування осіб, відповідальних за аварію малайзійського “Боїнга”. Затверджений договір закріплює положення про те, що судовий процес відбудеться в нідерландському суді. Відповідно до угоди, якщо будуть винесені обвинувальні вироки, вони можуть бути приведені у виконання на території України – у разі, якщо засуджених не видадуть Нідерландам.

Читайте також:
П’ять країн підписали угоду щодо покарання винних у трагедії “Боїнга”
рейсу MH17

Микола Федорович “Дельфін”. Встановлено російського генерала,
що був ключовою фігурою у збитті рейсу MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна