Політв’язня Панова етапують із Криму до РФ, – правозахисник

 

Українця Євгена Панова, засудженого до восьми років колонії суворого режиму фігуранта справи так званих “українських диверсантів”, імовірно, етапують з окупованого Криму на територію Росії.
Про це керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник cказала в ефірі “UA:Крим”.

“По відношенню до Євгена Панова ми бачимо, що «суддя» був необ’єктивним, він не врахував заяву про тортури, не врахував, що було багато фальсифікацій, те, що, наприклад, обшук автомобіля Євгена був проведений незаконно, тобто це все свідчить про його невинуватість. Але «суддя» ігнорує це все, і це є також порушенням права на справедливий суд”, – сказала правозахисниця.

Ольга Скрипник зазначила: “Його (Панова) етапують із Криму, бо на півострові взагалі немає колонії суворого режиму. Я думаю, що це робиться спеціально, для того щоб перервати зв’язки з родиною, для того щоб родичам, правозахисникам та адвокатам було важче дістатися до цих людей”.
Це буде порушенням міжнародного гуманітарного права, передає слова Скрипник ФБ-сторінка Crimean Human Rights Group.

Вона наголосила, що боротьба за свободу Панова триває. На вирок готується апеляційна скарга, захист також збирає матеріали для звернення до Європейського суду з прав людини.

Як повідомляла “Новинарня“, 10 серпня 2016 року ФСБ Росії повідомила, що в ніч на 7 серпня 2016 року в Криму затримали групу “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Серед них був українець з Енергодара Запорізької області, ветеран АТО Єаген Панов. Зізнання з нього вибивали силою.

Затриманих деякий час утримували у московському СІЗО “Лефортово” – там Євген Панов теж скаржився на тортури, а потім повернули до Криму.

За версією силовиків РФ, Панов нібито є співробітником ГУР Міноборони.
Влада України заперечує російські обвинувачення на адресу затриманих.

Інший учасник “групи диверсантів” – колишній кримінальник, перебіжчик зі Львівщини в РФ Андрій Захтей – уже отримав вирок в тій самій справі, підписавши досудову угоду зі слідством. У лютому 2018 року його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму та штрафу в 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

13 липня 2018 року підконтрольний Кремлю так званий “Верховний суд Криму” засудив Євгена Панова до 8 років колонії суворого режиму.

Як відомо, раніше з Криму до РФ етапували українських політв’язнів Сенцова, Кольченка, Чирнія, Афанасьєва, багатьох кримських татар та ін.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна