Затриманий у Криму ФСБшниками Захтей – із Львівщини, але жив у Росії; раніше судимий. ОНОВЛЕНО

 

Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило заяву з приводу нібито підготовки терористичних актів на території окупованого Криму, в якій сказано, що російські силовики, крім громадянина України Євгена Панова, затримали також Андрія Захтея (в оригіналі – Захтей Андрей Романович, можливо, укр. – Захтій).

Пошук “Новинарні” в інтернеті показує, що цей чоловік, судячи з усього, походить із Львівської області, але останнім часом мав реєстрацію в Росії й жив у Криму та Підмосков’ї.
Раніше відбував ув’язнення.

За деякими даними, згоду на участь у пропагандистській операції ФСБ Захтей дав під тиском через свої попередні проблеми із законом.

“У результаті проведених російською стороною заходів на території Республіки Крим ліквідована агентурна мережа Головного управління розвідки Міноборони України. Затримано осіб з числа громадян України та Росії, що надавали сприяння в підготовці терористичних актів. Серед них – Панов Євген Олександрович та Захтей Андрій Романович. Всі вони дають зізнавальні свідчення”, – сказано у заяві МЗС РФ.

Як відомо, затриманий ФСБ за обвинуваченням у підготовці диверсій у Криму Євген Панов – громадянин України, активіст “Самооборони” в місті Енергодар Запорізької області, учасник АТО (демобілізований).
Брат Панова припускає, що Євгена викрали з території України.

Щодо Захтея (Захтія?), то вказівка на його громадянство відсутня. Але людина з таким ПІБ 03.11.1975 р.н. є в базі “Вся Україна” з пропискою в місті Борислав Львівської області (дані можуть бути застарілі). Там зареєстровані і його родичі.
На “Однокласниках” зокрема зареєстрована Софія Захтей із Борислава.

Також на сайті “Однокласники” є Андрюха Захтей (“Євпаторія, Росія”, останній наразі візит – 11 серпня о 20:14, інформація для сторонніх закрита), а ще – Андрей Захтей (“Росія”, 40 років, останній візит – 4 березня 2016 р.).

Принаймні другий “Андрей Захтей” точно підпадає під дані Захтея із Борислава, адже народився 3 листопада.

Андрій Захтей - однокласники

Дописів на його сторінці не видно, є лише шість старих фото, зокрема ще 2014 року. На одній зі світлин чоловік стоїть біля автомобіля Nissan із російськими номерами регіону Санкт-Петербург (серія 98).

ОНОВЛЕНО. На “Фейсбуці” сторінка “Андрей Захтей” свідчить, що він навчався у Дрогобицькому педагогічному інституті ім. Івана Франка, а жив у Євпаторії.

Носій вираженої “ватної” ідеології, що видно з перепостів антиамериканських та антиукраїнських дописів.

Дружина – Оксана Стецюк, сама зі Львова, живе в Москві.

На своїй сторінці “Вконтакті” Андрій Захтей пропонував послуги в оформленні російського громадянства для жителів ближнього зарубіжжя та країн колишнього СНД, тобто вочевидь був лояльним до РФ.

У кількох дописав ВК Захтей також зневажливо відгукнувся про американські санкції проти Росії.

Андрій Захтей ВК

Андрій Захтей з дружиною в Сочі. Фото: ВК

Андрій Захтей з дружиною в Сочі. Фото: ВК

Судячи з інших фото, він одружився 8 липня 2015 року, обраниця Захтея народила дитину, і принаймні минулої зими вони жили в місті Одинцово Московської області.

Андрій Захтей з дитиною. Фото: ВК

Андрій Захтей з дитиною. Фото: ВК

Численні татуювання чоловіка дають підстави припускати його тюремне минуле. Також Захтей любить поширювати цитати з Аль Капоне і Япончика – про зраду, свободу тощо.

Останні фото на сторінці Захтея “Вконтакті” зроблені в кінці липня – на початку серпня ц.р. на морі, куди вони поїхали відпочивати з дружиною й малою дочкою через Керченську поромну переправу; зокрема біля авто з номерами серії 74 (Челябінська область) в Євпаторії.
Крайнє фото – імовірно, з хрещення дочки 2 серпня 2016 року.

За оновленими даними сайту “Миротворець”, Андрій Захтей – “поплічник російських окупантів, провокатор”, неодноразово судимий.

У 2011 році після того, як шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами ряду громадян, залишив місто Борислав і зник у невідомому напрямку – очевидно, поїхав до Росії.

В період кримської кризи з’явився в місті Євпаторія. Брав участь в антиукраїнських акціях в березні 2014 року, підтримував російську агресію на Донбасі.

Після анексії Криму, намагаючись уникнути мобілізації до армії РФ, вирішив переїхати в Підмосков’я, де був виявлений поліцією.

“У серпні 2016 року, після затримання на території окупованого Криму, [Захтей] дав згоду спецслужбам РФ на участь у провокативних акціях проти України”, – пише “Миротворець”.

Також Захтей керував будівельною бригадою, яка бралася за роботу в Росії та в окупованому Криму; також працював водієм і пропонував перевезення мікроавтобусом по Криму й РФ ..

Читайте також:
Поліція розслідує викрадення обвинуваченого ФСБ в тероризмі Панова

Кримська провокація Кремля: Гляйвіц-2, сигнал для Заходу чи конвульсії?

Порошенко доручив привести в повну бойову готовність всі підрозділи на межі з Кримом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна