Український заручник Панов зміг написати з “Лефортово” листа: скаржиться на тортури

 

Громадянин України Євген Панов, обвинувачений нібито в організації диверсій у Криму, написав заяву в Слідчий комітет Росії зі скаргою на катування, які, за його словами, застосовувалися до нього протягом шести днів після затримання в ніч на 7 серпня 2016 року.
Про це повідомляє “Медіазона” з посиланням на адвоката Панова Дмитра Дінзе.

У заяві сказано, що Панова затримали близько четвертої години ранку 7 серпня на КПВВ в Армянську, коли він на своїй машині їхав до Криму з боку України.

Читайте також:
Панов в’їхав у Крим на своєму авто і не є співробітником розвідки, – ГУР

Його попросили вийти з машини для огляду, після чого вдарили по голові якимось предметом і з мішком на голові відвезли в якесь приміщення, де почали катувати, б’ючи залізною трубою і підвішуючи за наручники.

На запитання про причини того, що відбувається, Панову відповіли, що це розплата “за спільні поїздки з Олексієм Сандулом” (людина з таким ім’ям була згадана в опублікованому 11 серпня відео допиту Панова).

Також того дня його вивели на вулицю, заявивши, що розстріляють, і ненадовго зняли мішок з голови. За цей час Євген Панов встиг розгледіти двох чоловіків, яких, як пише видання, готовий впізнати.

Увечері 7 серпня Панова відвезли, як він вважає, в Сімферополь, де продовжували катувати з використанням електричного струму, за його словами, до 9 серпня.

Із публікації випливає, що в цей день його відвезли до суду, де він вперше побачив другого фігуранта справи – Андрія Захтея. Суд заарештував їх обох на 15 діб “за нецензурну лайку на вулиці”.

Раніше Дмитро Дінзе розповідав, що Панова заарештували за лайку на наступний день після затримання, тобто 8 серпня; таку ж дату арешту Захтея називав адвокат останнього Ілля Новіков.

Після суду Панов провів два дні в ізоляторах тимчасового тримання, а 11 серпня (на наступний день після оголошення ФСБ про нібито “запобігання диверсіям” у Криму) суд в Сімферополі заарештував його за підготовку диверсії.

За словами Панова, свідчення, які були зняті на камеру і опубліковані 11 серпня, він дав під тортурами. Крім того, він підписав всі документи, які йому давали співробітники ФСБ.

У заяві до СК РФ Євген Панов просить перевірити дії тих, хто його затримав і катував, і притягнути їх до кримінальної відповідальності.

“Вперше нагодували і дали випити води йому тільки в СІЗО, каже Панов. Про катування він розповідав призначеному слідством адвокату Ользі Помозовій, яку побачив в будівлі ФСБ в Севастополі. “Адвокат запитала мене: “Тебе били?”, при цьому вона говорила пошепки. Я відповів: “Звичайно, а що, не видно?”. Більше вона мені питань не ставила”, – повідомляє видання.

Читайте також:
Окупаційна влада Криму намагається переконати, що Панов відмовився від адвоката. ДОКУМЕНТ

Як відомо, 10 серпня ФСБ РФ повідомило, що в Криму затримано громадянина України Євгена Панова, колишнього учасника АТО, назвавши його співробітником української розвідки. На цій підставі Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму, а президент Путін скасував зустріч у “нормандському форматі”.
Український Генштаб назвав ці заяви провокацією.

ФСБ повідомила про затримання у справі кількох осіб. Також стало відомо про затримання Андрія Захтея (пізніше в Україні його впізнали як двічі судимого рецидивіста на прізвисько Зая, який втік до РФ, жив у Москві та в Криму).

У справі також проходять житель Криму Редван Сулемайнов і харків’янин Володимир Присич. За даними видання, вони обидва перебувають в СІЗО Сімферополя.

У жовтні завдяки правозахисникам з’ясувалося, що Панова і Захтея етапували із Сімферополя в московське СІЗО “Лефортово”. Член громадської спостережної комісії Москви Зоя Свєтова заявила, що ні родичі, ні консули, ні адвокати не знали, де вони перебувають, а від правозахисників їх приховували цілий тиждень.

10 листопада ФСБ повідомила про затримання ще двох “українських диверсантів”, які нібито планували теракти в Криму. Спецслужба стверджує, що у них були знайдені боєприпаси і вибухівка. Імена затриманих – Олександр Бесараб та Дмитро Штибліков.

Влада України заперечує як причетність до підготовки терактів у Криму, так і зв’язок затриманих у цих справах з військовою розвідкою.

Читайте також:
До “українського диверсанта” Панова в СІЗО Лефортово не пустили російських адвокатів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.