У Криму отримав вирок “диверсант” Захтей, який утік до РФ від правосуддя України

 

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив фігуранта “справи українських диверсантів” Андрія Захтея до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму та штрафу 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).
Про таке рішення суду 16 лютого повідомляє “Радіо Свобода”.

У Захтея буде десять днів, щоб подати скаргу на рішення суду, після отримання тексту вироку.

Андрій Захтей має намір оскаржити вирок, попри те, що раніше уклав угоду зі слідством, заявив адвокат засудженого Ігор Пивоваров.

За даними сайту “Миротворець”, уродженець Львівщини Андрій Захтей – “поплічник російських окупантів, провокатор”, неодноразово судимий в Україні.

У 2011 році, після того, як шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами ряду громадян, він залишив місто Борислав Львівської області і зник у невідомому напрямку – очевидно, поїхав до Росії.

В період кримської кризи з’явився в місті Євпаторія. Брав участь в антиукраїнських акціях в березні 2014 року, підтримував російську агресію на Донбасі.
Після анексії Криму, намагаючись уникнути мобілізації до армії РФ, вирішив переїхати в Підмосков’я, де був виявлений поліцією.

Судячи з фото в соцмережах, він повторно (?) одружився 8 липня 2015 року, обраниця Захтея народила дитину, вони жили в місті Одинцово Московської області. Їздив на відпочинок та роботу до Криму.

Андрій Захтей з дитиною. Фото: ВК

На “Фейсбуці” сторінка “Андрей Захтей” свідчить, що він навчався у Дрогобицькому педагогічному інституті ім. Івана Франка. При цьому чоловік був носієм яскраво вираженої “ватної” ідеології, що видно з перепостів антиамериканських та антиукраїнських дописів.

У кількох дописах ВК Захтей також зневажливо відгукнувся про американські санкції проти Росії, цитував Аль Капоне, Япончика тощо.

Також “Вконтакті” Андрій Захтей пропонував послуги в оформленні російського громадянства для жителів ближнього зарубіжжя та країн колишнього СНД.

Як відомо, Захтей керував будівельною бригадою, яка бралася за роботу в Росії та в окупованому Криму; також працював водієм і пропонував перевезення мікроавтобусом по Криму й РФ.

“У серпні 2016 року, після затримання на території окупованого Криму, [Захтей] дав згоду спецслужбам РФ на участь у провокативних акціях проти України”, – пише “Миротворець”.

Як повідомляла “Новинарня“, 10 серпня 2016 року ФСБ Росії заявила, що в ніч на 7 серпня в Криму затримали групу “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Тоді також заявляли про обстріли російських прикордонників з боку України і загиблих серед росіян.

Російські спецслужби стверджують, нібито затримані Євген Панов (ветеран АТО з Енергодара) і Андрій Захтей були членами “групи диверсантів”, яка планувала здійснити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури окупованого РФ півострова.

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Інший фігурант цієї справи Євген Панов залишається в СІЗО до 9 квітня 2018 року наразі без вироку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.