Раніше судимий “диверсант” Захтей у Криму пішов на угоду зі слідством

 

Українець Андрій Захтей, якого РФ звинувачує у підготовці диверсій в Криму, уклав досудову угоду зі слідством.
Про це повідомляє у вівторок, 11 липня, сайт QirimInfo.

За словами джерела, однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів.

“Досудову [угоду] він підписав із зампрокурором [Криму] два тижні тому (приблизно в кінці червня)”, – зазначив співрозмовник.

За його словами, Захтей відмовився давати свідчення в рамках досудового слідства проти іншого фігуранта “справи диверсантів” – Євгена Панова, оскільки не був з ним знайомий до затримання.

“За попередньою інформацією, після того, як справу Захтея виведуть в окреме провадження, йому висунуть обвинувачення у зберіганні зброї і підробці документів. На даний момент у його справі призначено три додаткові експертизи”, – пише видання.

Інформацію про підписання досудової угоди QirimInfo також підтвердив адвокат Олексій Ладін. Йому прийшло письмове повідомлення від слідчого про те, що Захтей відмовився від його послуг.

Ладін каже, що підписання досудової угоди вигідно як слідству, так і самому Захтею.

“Швидше за все, у його справі підбивають фінальну позицію. Через рік у слідства, очевидно, так і не з’явилося доказів його (Захтея) провини, і вони запропонували дати свідчення. Його позиція теж зрозуміла – отримати менший термін за те, чого він і так не робив”, – пояснює адвокат.

Суд у справі Захтея запланований на вересень.

Як відомо, 10 серпня 2016 року ФСБ Росії оголосила про запобігання терактам на території окупованого півострова та арешт групи українських “диверсантів”. У їх числі фігурують учасник АТО Євген Панов із Запорізької області та Андрій Захтей.

Повідомлялося нібито про спроби “українських диверсантів” прорватися на територію півострова, під час запобігання яких загинули російські військовослужбовець і прикордонник, що відбулися, за повідомленням ФСБ, в ніч на 7 та 8 серпня 2016 року.

Таксиста Захтея арештували як поплічника Панова, у жовтні перевели з Криму до московського СІЗО “Лефортово”, а на початку 2017 року повернули назад у Крим.
У березні Захтей написав заяву до міграційної служби РФ з проханням позбавити його російського громадянства.

За даними сайту “Миротворець”, уродженець Львівщини Андрій Захтей – “поплічник російських окупантів, провокатор”, неодноразово судимий.
У 2011 році після того, як шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами ряду громадян, залишив місто Борислав і зник у невідомому напрямку – очевидно, поїхав до Росії.
В період кримської кризи з’явився в місті Євпаторія. Брав участь в антиукраїнських акціях в березні 2014 року, підтримував російську агресію на Донбасі.
Після анексії Криму, намагаючись уникнути мобілізації до армії РФ, вирішив переїхати в Підмосков’я, де був виявлений поліцією.

Також Захтей керував будівельною бригадою, яка бралася за роботу в Росії та в окупованому Криму; працював водієм, пропонував перевезення мікроавтобусом по Криму й РФ та отримання громадянства Росії.

Читайте також:
Затриманий у Криму ФСБшниками Захтей – із Львівщини, але жив у Росії; раніше судимий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна