Перша доба “хлібного перемир’я”: 25 провокативних обстрілів, два – важкі

оновлено

За першу добу “хлібного перемир’я”, 1 липня, бойовики “проявляли невисоку активність практично по всій лінії зіткнення”.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив прес-центр Об’єднаних сил у ранковому зведенні.

“Ворог вів вогонь із застосуванням переважно гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї і на окремих ділянках використовував заборонену Мінськими домовленостями зброї.
Противник 25 разів вдавався до провокативного вогню по наших позиціях, два з яких – із важкого озброєння“, – сказано в повідомленні.

“Підрозділи Об’єднаних сил надійно утримували займані рубежі, неухильно дотримувалися режиму припинення вогню і не піддавалися на провокації ворога. Адекватну відповідь давали лише тоді, коли дії агресора несли пряму загрозу нашим військовослужбовцям та мирному населенню”, – зазначили в штабі ОС.

На Луганському напрямку неспокійно було в районі населених пунктів Щастя, Новоолександрівка, Кримське, де ворог застосовував гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. А наших захисників Троїцького бойовики провокували пострілами із 82-мм міномета.

Минулої доби противник також відкривав вогонь у районі Світлодарської дуги – там позиції ЗСУ були обстріляні з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Також російські найманці розгорнули бойові дії у районі селища Луганське, де відкривали вогонь по наших позиціях із гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Під Горлівкою ворог обстріляв із мінометів калібром 120 мм захисників Зайцевого, а по позиціях у районі Гладосового відпрацювала БМП.

На відрізку фронту під Донецьком було тихо.

Неспокійно було на Маріупольській ділянці оборони – в районі населених пунктів Водяне, Гнутове та Широкине. Вогнем з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї ворог намагався змусити наших захисників відкрити вогонь у відповідь.

Втрат серед наших військовослужбовців немає.

Увечері українська сторона СЦКК заявляла, що з 03.55 до 04.20 ворог обстріляв селище Зайцеве, застосувавши там по позиціях ЗС України та цивільній інфраструктурі міномети калібром 120 мм (14 мін).

“Внаслідок зазначеного обстрілу знищено нежитловий будинок, пошкоджені господарські будівлі, огорожа та присадибні ділянки мирних мешканців по вулиці Маресьєва.
На щастя, ніхто з місцевих мешканців не постраждав. Про зазначене поінформовано СММ ОБСЄ”, – ішлося в дописі на ФБ-сторінці прес-центру ООС.

ОНОВЛЕНО. На денному брифінгу речник Міноборони Олександн Мотузяник повідомив, що протягом доби 1 липня “задля збереження життя і здоров’я особового складу Об’єднаних сил українські захисники лише двічі відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння”.

“За добу що минула, втрат у лавах Збройних сил України немає.
Водночас наша розвідка повідомляє про одного загиблого та одного пораненого окупанта“, – заявив речник МОУ.

За його словами, від початку доби 2 липня і станом на 9-ту ранку підрозділи Об’єднаних сил зафіксували чотири ворожі обстріли. Зокрема противник застосував проти наших оборонців гранатомети різних типів, кулемети і стрілецьку зброю поблизу н.п. Водяне, Гнутове та Широкине.

“Суворо дотримуючись режиму припинення вогню, наші підрозділи вогонь у відповідь на зазначені провокації не відкривали. Від початку поточної доби втрат у лавах Збройних сил України немає”, – сказав полковник Мотузяник.

Як інформувала “Новинарня“, 27 червня в Мінську Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі за участі представників ОРДЛО домовилася про припинення вогню з 0:00 годин 1 липня за київським часом у зв’язку з початком жнив.
У 2017 році “хлібне перемир’я” було одним із тих, які дотримувалися найменше.

Як повідомляли в прес-центрі ОС, в останню добу перед перемир’ям, 30 червня, зафіксовано26 ворожих обстрілів, один боєць ЗСУ був поранений, на міні підірвався БТР противника.

Читайте також:
Перемир’я в АТО суттєво зменшують число втрат.
ВЕЛИКА ІНФОГРАФІКА 2017-2018

16 загиблих героїв червня: обличчя, історії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна