Україна пропонує РФ обмін в’язнів 23 на 23, – Денисова

 

Київ готовий передати 23 росіянина в обмін на 23 українських політв’язнів, які незаконно утримуються в російських в’язницях.

Як передає УНІАН, про це на прес-конференції в Москві 29 червня заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова.

“Україна висловлює глибоке розчарування та занепокоєння тим, що гуманітарна місія омбудсменів, які мали відвідати громадян в Україні та Російській Федерації, була заполітизована та заблокована саме Росією”, – сказала вона.

“Ми готові забрати утримуваних громадян за процедурою екстрадиції. В екстрадиції нам відмовляє РФ. Ми прагнемо забрати їх через політичні домовленості. Ми готові передати Росії 23 росіянина, засуджених в Україні за підготовку терактів, шпигунство, бойові дії, в обмін на 23 українця з російських тюрем”, – зазначила Денисова.

Вона також заявила, що Москва приховує справжній стан здоров’я українських політв’язнів.

“Я констатую, що РФ приховує справжній стан здоров’я утримуваних українців. До жодного з них немає доступу незалежних гуманітарних організацій, а також Міжнародного комітету Червоного Хреста. Ми не знаємо правди про їхнє здоров’я”, – сказала Людмила Денисова.

“Суперечливі заяви про стан здоров’я Олега Сенцова змушують думати, що його можуть примусово годувати, і давати суміш, яка складається з незрозумілих та невідомих речовин. Ми не знаємо впливу на здоров’я та психіку цієї суміші. Саме тому я наполягала на доступі до Олега, аби на власні очі розуміти його стан здоров’я та яку медичну допомогу йому надають”, – зазначила Денисова.

Омбудсмен наголосила, що “від України ховають її громадян”.

Вона також додала, що дуже розчарована тим, що їй не вдалось зустрітись з керівником російського офісу МКЧХ.

Як інформувала “Новинарня“, 30 травня представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що Росія відмовляється погодитися на ініціативу України щодо обміну 23 засуджених росіян на українських політв’язнів в РФ.

Український уповноважений з прав людини Людмила Денисова 13 червня вирушила до Росії для відвідування українських політв’язнів. Вона мала намір в першу чергу відвідати в колонії на Ямалі Олега Сенцова, який голодує з 14 травня. Її до кримчанина не пустили ні 15-го, ні 28 червня.

Паралельно Київ допустив Москалькову до моряків із судна “Норд”, але не допустив до інших ув’язнених росіян та громадян України, що мають також паспорти РФ, на території України.

Про дзеркальні візити омбудсманів до в’язнів домовилися президенти Порошенко й Путін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна