Ствердження Ердогана. Туреччина голосує на дострокових виборах президента і парламенту

 

У неділю, 24 червня, в Туреччині відбуваються одночасно дострокові президентські і парламентські вибори.

Як повідомляє урядове агентство Anadolu, загалом до списків виборців включено понад 56 млн. 322 тис. осіб. Виборчі дільниці в Туреччині будуть відкриті з 08:00 до 17:00.
Громадяни Туреччини за кордоном могли голосувати із 7-го по 19 червня.
Зареєстровані за кордоном виборці також можуть проголосувати на КПП на турецькому кордоні до 17:00 24 червня.

Свої кандидатури на пост президента висунули шість осіб. Зокрема найпопулярніші – нинішній глава держави Реджеп Таїп Ердоган – кандидат від “Народного альянсу”, який був сформований Партією справедливості і розвитку (AKP) та Партією національної дії (MHP), та кандидат від опозиційної Республіканської народної партії (CHP) Мухаррем Індже.

Також 100 тис. підписів виборців, необхідних для участі в президентських виборах, зібрали кандидат від Демократичної партії народів (HDP) Селахаттін Демірташ, який перебуває в ув’язненні, лідерка націоналістичної консервативної Доброї партії (İYİ Parti) Мераль Акшенер, голова Партії щастя  Темель Карамоллаоглу і голова Партії вітчизни Догу Перінчек.

За даними соціологів, незадовго до виборців чинний президент Ердоган мав рейтинг близько 43-48%, Індже – близько 30%.

Кандидат від Народно-республіканської партії Мухаррем Інджі і його прихильники напередодні, в суботу, провели масштабну акцію в стамбульському районі Малтепе. За оцінками самого Інджі, у мітингу взяли участь п’ять мільйонів чоловік. Інформагентства повідомляють про сотні тисяч.
Аналогічні акції в Анкарі та Ізмірі 22 червня також залучили сотні тисяч прихильників опозиціонера.

Мухаррем Інджі попередив, що якщо 24 червня перемогу здобуде Реджеп Ердоган, турецька ліра ще більше знеціниться, ціни зростуть, а проблема з 3,5 млн. сирійських біженців так і не буде вирішена.

За оцінками експертів, високі рейтинги кандидата від CHP дають надію на те, що Ердоган не буде обраний в першому турі.

Як відомо, Реджеп Таїп Ердоган був обраний президентом у 2014 році на 5-річний термін.
Великі національні збори Туреччини востаннє обирали в листопаді 2015 року, конституційну більшість там мають прибічники Ердогана з альянсу АКР і МНР.
Президент Ердоган погодився на загальні дострокові вибори, після того як до цього закликала опозиція, обурена різким розширенням президентських повноважень за результатами референдуму 2017 року. Тоді за “диктатуру Ердогана” проголосували здебільшого сільські райони.

Читайте також:
На референдумі в Туреччині, можливо, сфальсифікували понад 2 млн. голосів, – ОБСЄ

У Туреччині після референдуму тривають звільнення “неблагонадійних”
чиновників і військових

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна