Усе про референдум у Туреччині: диктатуру Ердогана забезпечили селяни

 

Мешканці кількох районів Стамбула в ніч на 17 квітня провели акцію протесту проти підсумків референдуму, в результаті якого президент Реджеп Таїп Ердоган отримав безпрецедентні повноваження, а Туреччина перетворилася на президентську республіку. Вони били в каструлі і сковороди, висовуючись із вікон своїх будинків. Як повідомляє агентство Reuters, такі протести були відзначені як мінімум у чотирьох районах міста. Невеликі групи протестувальників вийшли на вулиці.

За підсумками підрахунку бюлетенів, за внесення до Конституції Туреччини поправок, які розширюють повноваження президента, висловилися 51,4% виборців (майже 25,157 млн. осіб), проти – 48,6% (23,777 млн.). Недійсними визнано 865 тис. бюлетенів.
Загалом було 58,366 млн. виборців. Явка склала понад 85%.

Проти посилення влади Ердогана проголосували три найбільші міста Туреччини, включаючи Стамбул.
Фактично, президентська сторона перемогла завдяки сільським центральним та північним причорноморським провінціям.

Ердоган тріумфує і хоче ще й смертної кари

Президент Реджеп Ердоган оголосив про свою перемогу ще до закінчення офіційного підрахунку та заявив, що після референдуму в уряді країни почнуть розглядати питання про потребу запровадження страти.

Під час виступу перед журналістами у резиденції в Анкарі глава держави зазначив, що має намір негайно обговорити питання про повернення до конституції страти з прем’єр-міністром Біналі Їлдиримом і головою опозиційної Партії націоналістичного руху Девлетом Бахчелі.

Реджеп Ердоган

Reuters зазначає, що такий крок означав би згортання переговорів про членство Туреччини в Євросоюзі, які країна проводить з початку 2000-х років. Також смертна кара несумісна з членством країни в Раді Європі.

Ердоган сподівається, що результати референдуму “послужать на благо держави і народу Туреччини”.

Опозиція вимагає перерахунку

При цьому голова опозиційної Народно-республіканської партії Туреччини Ердал Аксюнгер наприкінці голосування на конституційному референдумі заявив, що влада займається маніпуляціями при підрахунку голосів.
“Триває маніпулювання результатами. За даними наших спостерігачів, перемагають противники президентської системи. Такі результати ми отримуємо з багатьох провінцій. Давайте захищати наш вибір”, – сказав Аксюнгер.

Головна опозиційна партія Туреччини поставила під сумнів легітимність результату та вимагає перерахунку 60% голосів.

Опозиційні турецькі партії попереджають, що конституційні зміни фактично призведуть до диктатури в Туреччині.

За що голосували

Бюлетень для голосування: на всі питання – лише одна відповідь, так або ні

Після внесення змін до Конституції президент Туреччини зможе сам призначати віце-президента, міністрів і вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан та розпускати парламент.
Також він буде одночасно і очільником уряду, а посаду прем’єр-міністра скасують 2019 року.

Крім того, Ердоган отримає можливість залишатись при владі упродовж двох п’ятирічних термінів – до 2029 року. Також він зможе повернутися у крісло глави керівної Партії справедливості та розвитку.

Зміни передбачають збільшення кількості депутатів парламенту – з 550 до 600, а для того, щоб подолати вето президента, парламент повинен буде прийняти той самий закон з абсолютною більшістю голосів (301).

Віковий ценз для кандидата до парламенту знижується з 25 до 18 років. Кандидат у президенти має заручитися підтримкою партії, що на попередніх виборах набрала не менше 5%, та 100 тисяч виборців.
Вибори депутатів і президента проводитимуться раз на п’ять років в один день.

Загалом пропозицій щодо зміни статей Конституції було 18, при цьому голосування відбувалося лише “пакетом” – одне “так” або “ні”.

Відгуки з-за кордону

Голова Єврокомісії та інші посадовці ЄС закликали Анкару шукати шляхів досягнення національного консенсусу в країні.

“У зв’язку з незначною перевагою голосів на референдумі і далекосяжними наслідками конституційних змін ми закликаємо турецьку владу шукати найбільш широкого національного консенсусу при їхньому впровадженні”, – йдеться в спільній заяві, яку підписали голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, верховна представниця ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган.

“Конституційні зміни, а особливо практичне впровадження, будуть оцінюватися в світлі зобов’язань Туреччини як країни-кандидата на вступ до ЄС, а також члена Ради Європи”, – підкреслили політики, коментуючи референдум.

Своєю чергою, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав турецьку владу забезпечити незалежність правосуддя та верховенство закону. Це зазначено в Європейській конвенції про права людини і має “найбільше значення”, йдеться в заяві Ягланда (Туреччина входить до складу Ради Європи, а також є підписантом конвенції).

Разом з тим норвезький політик заявив про необхідність співпраці прихильників і противників конституційної реформи в Туреччині для подолання нинішніх суперечностей.

Венеціанська комісія раніше оприлюднила спеціальний звіт з приводу референдуму, в якому йдеться про те, що збільшення повноважень президента Туреччини є небезпечним кроком назад для демократії.

Натомість лідери ісламських країн переважно підтримують та відають Ердогана з перемогою. Як передає урядова агенція “Анадолу”, президент Азербайджану в телефонній розмові Ільхам Алієв привітав турецького колегу з успішним проведенням референдуму щодо внесення змін до Конституції, розцінивши підсумки голосування як велику підтримку народом політики президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Також привітали главу Туреччину президент Пакистану й емір Катару.

* * *

В південно-східній провінції Діярбакир, що межує з Сирією, у день референдуму сталася стрілянина за участі прибічників і противників президентської моделі, внаслідок якої загинули двоє людей.

Ще за три тижні до голосування в Туреччині дільниці референдуму відкрилися для турецьких громадян за кордоном, зокрема в країнах ЄС, де турецькій владі зі скандалом заборонили проводити агітацію.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна