СБУ порушила справу через публікацію “розстрільного списку журналістів”

 

Служба бепеки України відкрила кримінальне провадження через публікацію в ЗМІ списку 47 українських журналістів, письменників і блогерів, життю яких, за версією спецслужб, існує загроза в контексті “справи Бабченка”.

Про це повідомив прес-центр СБУ ввечері 5 червня.

“Співробітники Головного слідчого управління Служби безпеки України відкрили кримінальне провадження щодо розголошення відомостей досудового розслідування. Правоохоронці встановили, що на сторінці одного з інтернет-видань (“Страна.ua” – “Н”) розміщено публікацію з переліком осіб, дані про яких є у матеріалах раніше відкритого кримінального провадження”, – йдеться в повідомленні.

В СБУ зазначають, що в публікації “зазначені прізвища громадян України та іноземних держав, яких планувалось фізично знищити в результаті терористичних актів на території нашої країни”.

“При цьому відповідні дані будь-кому, у тому числі автору публікації вищезгаданого інтернет-ресурсу на розголошення зазначених відомостей органом досудового розслідування та процесуальним керівником не надавалися”, – зазначають у Службі безпеки.

У рамках відкритого кримінального провадження за ч. 1 ст. 387 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Як повідомляла “Новинарня“, у вівторок, 5 червня проросійське інтернет-видання “Страна” опубліковало список із 47 осіб (здебільшого працівників ЗМІ), яким, за версією українських спецслужб, загрожує смерть від рук кілерів.
Щодо його справжньості думки фігурантів розділилися.

Читайте також:
47 під загрозою: стало відомо, яких журналістів
СБУ прикриває через “справу Бабченка”

Раніше, ввечері 29 травня, з’явилася інформація, що російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка вбили трьома пострілами в спину у його квартирі в Києві.
Але по обіді 30 травня стало відомо, що вбивство Бабченка було інсценуванням в рамках спецоперації Служби безпеки України. Бабченко вийшов до журналістів під час брифінгу голови СБУ Василя Грицака.
У відомстві заявили, що для замаху на Бабченка спецслужби Росії завербували громадянина України і заплатили йому 40 тис. доларів. У Києві завдяки інсценуванню вбивства затримали організатора замаху.
Бабченко вибачився перед друзями, колегами і дружиною.

Президент України Петро Порошенко зустрівся з Бабченком та доручив надати йому охорону.

В організації замовного вбивства звинувачують бізнесмена Бориса Германа, з яким пов’язаний росіянин В’ячеслав Пивоварник.
Шевченківський райсуд відправив Германа під арешт на два місяці.

В ОБСЄ висловили “жаль” через рішення українських правоохоронців поширити неправдиву інформацію про смерть Бабченка.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство отримало список із 47 осіб, серед яких відомі українські та колишні російські журналісти, що могли бути наступними жертвами терористів.

Після цього СБУ почала запрошувати фігурантів списку на зустрічі та пропонувати охорону.

Список із 47 прізвищ опублікував проросійський сайт “Страна”. Як нібито стверджує джерело видання в СБУ, цей список Герман передав своєму “куратору Дмитру” в контррозвідці ще 21 травня 2018 року.
Сам Герман, за його версією, отримав перелік від В’ячеслава Пивоварника, якого раніше звинуватив у фінансуванні тероризму на території України на гроші так званого “фонду Путіна”, і поставив до відома контррозвідку.

Читайте також:
“Кров була справжня – свиняча”: Бабченко розповів, як його “вбивали”. ВІДЕО

“Шифруватися сенсу не бачу”: стало відомо, ким є “кілер” Бабченка

Справа Бабченка: ЗМІ знайшли зв’язок фігурантів з Медведчуком та Скіпальським

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна