“Список 47-ми”: СБУ не коментує, думки фігурантів розділились

 

У мережі з’явилися знімки двох аркушів із переліком 47  журналістів, блогерів та письменників, що нібито можуть стати жертвами замахів у зв’язку з розслідуванням “справи Бабченка-Германа”. Проросійське видання “Страна” стверджує, що отримало цей список від свого джерела в СБУ.

Речниця спецслужби Олена Гітлянська на питання про автентичність списку відповіла, що служба ніяких документів нікому не передавала, передає ВВС.

“Список – таємниця слідства, тому я з ним не знайома і тому не можу коментувати його автентичність”, – сказала вона.

47 47
<
>

Коментувати справжність списку відмовилися і в Генпрокуратурі, зазначивши, що цю справу веде СБУ.

Водночас деякі фігуранти списку почали робити заяви щодо нього.

Кілька людей підтвердили ВВС, що справді були в СБУ, але зазначили, що не бачили оригінального списку.

“На зустрічі його показали здалеку і в поганій якості. До того ж, було сказано, що там є не тільки журналісти, але й політики”, – розрозповіла журналістка Тетяна Даниленко.

“Ми самі вимагали в СБУ оприлюднити цей список. Так що це секрет Полішинеля. Нам сказали, що кожен з нас може сам собі вирішити, чи заявити про себе, а з повним списком зачекають”, – написав письменник Юрій Винничук у коментарях на сторінці журналіста Вахтанга Кіпіані у Facebook.

“Про повний список 47-ми. Всіх у ньому знаю – багатьох поважаю. Дуже сподіваюсь, що це написано без наміру здійснити злочин. Збірна солянка, створена за пару хвилин, де справді вагомі суспільні фігури знаходяться поряд з тими, кого ніхто не знає і які жодної діяльності, небезпечної для Кремля не ведуть (а деякі навпаки – “корисні ідіоти” Москви). Отже, тут щось інше”, – написав сам Кіпіані.

“Отже, Путін не знає, як мене по-батькові. Зате знає дату народження. Може, подарує пару нафтодоларів на ДН. Якщо серйозно, то більше дратує, ніж лякає”, – написав медіаексперт Отар Довженко.

“Важко зрозуміти логіку тих, хто список 47 вважає вигадкою СБУ. Бо, мовляв, тут мета взяти цих журналістів, а там є і письменники, під прес, щоб вони під загрозою замаху на себе стали лояльними до влади. Але це маячня, бо більшість зі списку якраз лояльні до влади”, – також написав Юрій Винничук.

“Зі мною “органи” не зв’язувались. 99%, що автори документу (жартома або не жартома) мали на увазі мене. Так само на 99% я впевнений, що список фейковий”, – вважає журналіст та колишній лівий активіст Володимир Задирака.

Читайте також:
Справа Бабченка: ЗМІ знайшли зв’язок фігурантів з Медведчуком та Скіпальським

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 29 травня з’явилася інформація, що російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка вбили трьома пострілами в спину у його квартирі в Києві.
Але по обіді 30 травня стало відомо, що вбивство Бабченка було інсценуванням в рамках спецоперації Служби безпеки України. Бабченко вийшов до журналістів під час брифінгу голови СБУ Василя Грицака.
У відомстві заявили, що для замаху на Бабченка спецслужби Росії завербували громадянина України і заплатили йому 40 тис. доларів. У Києві завдяки інсценуванню вбивства затримали організатора замаху.
Бабченко вибачився перед друзями, колегами і дружиною.

Президент України Петро Порошенко зустрівся з Бабченком та доручив надати йому охорону.

В організації замовного вбивства звинувачують бізнесмена Бориса Германа, з яким пов’язаний росіянин В’ячеслав Пивоварник.
Шевченківський райсуд відправив Германа під арешт на два місяці.

В ОБСЄ висловили “жаль” через рішення українських правоохоронців поширити неправдиву інформацію про смерть російського журналіста Аркадія Бабченка.

Читайте також:
“Кров була справжня – свиняча”: Бабченко розповів, як його “вбивали”. ВІДЕО

“Шифруватися сенсу не бачу”: стало відомо, ким є “кілер” Бабченка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна