ОБСЄ і міжнародні медіаорганізації невдоволені інсценізацією СБУ щодо Бабченка

 

В ОБСЄ висловили “жаль” через рішення українських правоохоронців поширити неправдиву інформацію про смерть російського журналіста Аркадія Бабченка.

Про це написав представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір на сторінці організації у “Твіттері”.

“Щасливий, що Аркадій Бабченко живий. Я висловлюю жаль через поширення неправдивої інформації про долю журналіста. Обов’язок держави – надавати суспільству коректні відомості”, – зазначив Дезір.

Напередодні він закликав українську владу провести негайне і повне розслідування вбивства Бабченка та заявив, що вилітає до Києва, аби зустрітися з колегами, висловити солідарність із журналістською спільнотою в Україні після жахливого злочину.

У міжнародній організації “Репортери без кордонів” обурені спецоперацією СБУ з інсценування вбивства жуналіста Бабченка.
Про це заявив генеральний секретар організації Крістоф Делуар.

“RSF (Reporters sans frontières – “Репортери без кордонів”) висловлює своє глибоке обурення у зв’язку з виявленням маніпуляції Служби безпеки України через їхню інформаційну війну. Це завжди дуже небезпечно для країн грати з фактами і також за участю журналістів”, – йдеться в дописі Делуара у “Твіттері”.

Комітет захисту журналістів (CPJ) у свою чергу підкреслив, що українська влада повинна роз’яснити необхідність інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченко, назвавши це “надзвичайними заходами”.
Про це заявила координатор Комітету в Європі і Центральній Азії Ніна Огнянова.

“Ми з полегшенням дізналися, що Аркадій Бабченко живий. Тепер українська влада повинна розкрити, чому були необхідні такі надзвичайні заходи з інсценуванням убивства російського журналіста”, – зазначила болгарка.

У CPJ також підкреслили, що будуть вивчати цю безпрецедентну ситуацію та оприлюднять більше коментарів, після того як отримають детальну інформацію, передає УНІАН.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 29 травня з’явилася інформація, що російського журналіста Аркадія Бабченка вбили трьома пострілами в спину у його квартирі в Києві.
Але по обіді 30 травня стало відомо, що вбивство Бабченка було інсценуванням в рамках спецоперації Служби безпеки України. Бабченко вийшов до журналістів під час брифінгу голови СБУ Василя Грицака.
У відомстві заявили, що для замаху на Бабченка спецслужби Росії завербували громадянина України і заплатили йому 40 тис. доларів. У Києві затримали організатора замаху.
Бабченко вибачився перед друзями, колегами і дружиною.

Президент України Петро Порошенко зустрівся з Бабченом та доручив надати йому охорону.

У Раді Федерації РФ назвали інсценізацію “безглуздими діями української влади”.

Читайте також:
У прекрасній Росії майбутнього армія має бути заборонена до хрінів собачих,
– Бабченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна