Крига скресла: Угорщина погодилася на консультації щодо “мовного” закону

 

Міністерство освіти України 5 червня проведе консультації з представниками угорської громади щодо мовних статей українського закону про освіту.

Про це у вівторок, 29 травня, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумками зустрічі з угорським колегою Петером Сійярто.

“Угорська сторона буде сприяти цим консультаціям, щоб вони пройшли успішно. Потім зустрінуться два глави МЗС і Міносвіти за участі угорської громади [України/Закарпаття] для того, щоб остаточно визначити те рішення, яке буде працювати для наших громадян угорського походження”, – сказав Клімкін.

За його словами, “логіка рішень полягає в тому, щоб прибрати цю дискримінацію, щоб викладання мови було покращене, щоб вони (представники нацменшини – “Н”) розуміли, в якій вони країні живуть, але й щоб допомогти їм повністю зберегти самобутність”.

Зустріч на рівні міністрів запланована також на червень, сказав очільник українського зовнішньополітичного відомства.

Як передає “Європравда“, Будапешт підтвердив інформацію про досягнуті домовленості.

Угорщина запропонувала Україні створити міжурядову робочу групу, якій буде доручено стежити за виконанням висновку Венеціанської комісії щодо “мовної статті” українського закону “Про освіту”.
Про це заявив Петер Сійярто, що вказано на сайті уряду Угорщини.

“Угорщина пропонує створити міжурядову робочу групу, якій буде доручено стежити за виконанням висновку Венеціанської комісії щодо України. Порушуючи права угорської національної меншини, Україна призвела до ситуації, яка є поганою для усіх”, – сказав міністр.

За словами Сійярто, Угорщина не зацікавлена в суперечці і хоче остаточно знайти вирішення ситуації, що склалася.

“Наша мета – повернути закарпатським угорцям ті права, які їм надавалися раніше і гарантувалися. Наша мета – дати нам можливість повернутися до нашої політики, яка була побудована у випадку України на підтримці європейських та євроатлантичних інтеграційних процесів наших сусідів. Венеціанська комісія передбачила, що українські органи влади повинні консультуватися з національними меншинами і утримуватися від обмеження раніше набутих прав”, – наполягає він.

Петер Сійярто зазначив, що робоча група має включити в себе керівників міністерств закордонних справ та освіти двох країн, а також представників угорської меншини в Україні.

Як відомо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України “Про освіту”.
Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до статті 7 закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Угорська меншина під впливом Будапешта довгий час відмовлялася від консультацій з Міносвіти.

Через неприйняття мовної статті українського закону про освіту Угорщина уже втретє заблокувала проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні. Таким чином Будапешт тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту.

Читайте також:
МЗС Польщі закликає генсека НАТО втрутитися
в антиукраїнську політику Угорщини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна